Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Ο πήλινος μικρόκοσμος της Αγγελικής Χαριτωνίδου


Το Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής – Ίδρυμα Οικ. Γ. Ψαροπούλου θα φιλοξενήσει από τις 17 Μαρτίου τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο Ο πήλινος μικρόκοσμος της Αγγελικής Χαριτωνίδου. Η έκθεση επιχειρεί να αναδείξει τη συλλογή κεραμικών της αρχαιολόγου Αγγελικής Χαριτωνίδου, η οποία παραχωρήθηκε, στο Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, μετά το θάνατό της το 2007, μαζί με το αρχείο και μέρος της βιβλιοθήκης της. Το σύνολο των αντικειμένων της συλλογής αποτυπώνει το εύρος των ενδιαφερόντων της Χαριτωνίδου σχετικά με τη νεοελληνική κεραμική παραγωγή. Μέσω των έργων προκύπτει η αγάπη της Χαριτωνίδου για τη συγκεκριμένη έκφανση του λαϊκού πολιτισμού και συνάμα αποκαλύπτονται ιδιαίτερες πτυχές της προσωπικότητάς της.

Στη συλλογή συμπεριλαμβάνονται χαρακτηριστικά δείγματα κεραμικής που καλύπτουν όλο σχεδόν τον ελλαδικό χώρο (Αττική – Κυκλάδες – Σποράδες – Βορειοανατολικό Αιγαίο – Δωδεκάνησα – Μακεδονία – Πελοπόννησος).
Την Αγγελική Χαριτωνίδου συνέδεε μακρά φιλία με την Μπέτυ Ψαροπούλου, ιδρύτρια του Κέντρου Μελέτης, η οποία πήγαζε από το κοινό τους πάθος για την κεραμική τέχνη, απόρροια του οποίου ήταν και η παραχώρηση της συλλογής στο Κέντρο.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 09।00 – 15.00, Κυριακή 10.00 – 14.00
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου