Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Ισορροπίες στη... Σκουφά


"Ισορροπίες", η ατομική έκθεση κεραμικής γλυπτικής της Άσπα Παπαλεξανδρή θα φιλοξενηθεί από τις 31 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης Σκουφά।

Στην έκθεση παρουσιάζονται γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων από πηλό και μέταλλο: πρόκειται για πληθωρικές γυναικείες φιγούρες, άλλοτε ανακεκλιμένες και άλλοτε όρθιες σε ραδινές βάσεις, δουλεμένες από τη δημιουργό με πλούσιες σε ματιέρα και υλικότητα ερμηνείες, που απελευθερώνουν τα έργα από τη αναμενόμενη στατικότητα του γλυπτού, προσδίδοντάς τους ένα σύγχρονο και αισιόδοξο εικαστικό χαρακτήρα.

Κύριο χαρακτηριστικό τους ωστόσο είναι το χρώμα: εντατικά κυανά, μωβ και πορφυρά, στα οποία άλλοτε εμβαπτίζεται η βάση, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο μέρος του έργου και άλλοτε η ίδια η φιγούρα, πλαισιώνουν τη λευκή επιφάνεια της πρώτης ύλης, απομακρύνοντας τη φιγούρα από την αρχική ακαδημαϊκή της διαπραγμάτευση, φλερτάροντας με την ποπ αισθητική, τη σουρεαλιστική ερμηνεία και το χιούμορ και εισάγοντας το θεατή σε έναν αισιόδοξο και απενοχοποιημένο από αυστηρά πρότυπα γυναικείο μικρόκοσμο που διατηρεί στο έπακρο τη συνείδηση της θηλυκότητάς του. Πέρα ωστόσο από την τρυφερή ή και χιουμοριστική απόδοση της γυναικείας αισθαντικότητας που διέπει τις συνθέσεις της δημιουργού, τα γλυπτά της θίγουν ακόμη το ζήτημα της εύθραυστης ισορροπίας στο πλαίσιο ενός καταλυτικού σύγχρονου σύμπαντος που μεταβάλλεται εξακολουθητικά:
η ανάγκη της διαφύλαξης του προσωπικού συναισθηματικού κόσμου και της συμβολικά χρωματιστής διαφορετικότητας του ατομικού ψυχισμού, διέπει στο σύνολό τους τα έργα της καλλιτέχνιδας.

Η Άσπα Παπαλεξανδρή γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Σχολή Δοξιάδη. Εργάστηκε επί σειρά ετών στο εργαστήριο κεραμικής της Μάρως Κερασιώτη και του Κώστα Ταρκάση, όπως και στο εργαστήριο γλυπτικής του Δημήτρη Αρμακόλα. Έχει λάβει μέρος σε πολλές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και έχει πάρει βραβείο και έπαινο από την Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής. Έργα της βρίσκονται στο Μουσείο Κεραμικής, στο Ίδρυμα Θεοχαράκη και σε ιδιωτικές συλλογές.

INFO:

Που: Αίθουσα Τέχνης Σκουφά, Σκουφά 4, 106 73 Κολωνάκι
Πότε: 31 Μαρτίου – 27 Απριλίου 2011
Τηλέφωνο: 210 3643025,

Εγκαίνια : Πέμπτη 31.3.2011, ώρα 19.30
Διάρκεια έκθεσης: 1.4.2011 – 27.4.2011
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Σάββατο 10:00-15:30, Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 17:30-21:००

Πηγή:http://www.e-go.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου