Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Η συλλογή έργων της ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Μπενάκη


Σε κοινή συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε η σημαντική συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με την ΑΓΕΤ Ηρακλής για την παραχώρηση για 19 χρόνια, της σπουδαίας συλλογής έργων τέχνης, που φιλοτεχνήθηκαν για τα ετήσια ημερολόγια της εταιρείας με σκοπό την όσο το δυνατόν πληρέστερη αξιοποίηση και ανάδειξή της
Η συλλογή αυτή της ΑΓΕΤ Ηρακλής περιλαμβάνει 1.475 έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να κοσμήσουν τα ετήσια ημερολόγια, που εξέδιδε η εταιρεία για περισσότερο από μισό αιώνα. Από το 1956, περισσότεροι από 60 Έλληνες καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν ένα μεγάλο αριθμό έργων, καθιερώνοντας με τον τρόπο αυτό μια μακρόχρονη δημιουργική παράδοση. Το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική του αξία, πέτυχε και έναν άλλο, πολύ σημαντικό, σκοπό: την ένταξη της νεοελληνικής τέχνης στην καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων, με έναν τρόπο εύληπτο και πρωτότυπο.

Ανάμεσα στους καλλιτέχνες των ημερολογίων συνυπάρχουν οι εκπρόσωποι της παλαιότερης γενιάς, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Δημήτρης Γαλάνης, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, με αρκετούς νεότερους, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Γιώργης Βαρλάμος, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα κείμενα που δημοσιεύθηκαν στα ημερολόγια για τους καλλιτέχνες, γραμμένα από γνωστούς τεχνοκριτικούς, ιστορικούς της τέχνης και πνευματικούς ανθρώπους, παλαιότερους και σύγχρονους, όπως η Νίκη Γουλανδρή, ο Άγγελος Δεληβορριάς, ο Μαρίνος Καλλιγάς, η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ο Στέλιος Λυδάκης, ο Ευγένιος Ματθιόπουλος, η Όλγα Μεντζαφού-Πολύζου, ο Δημήτρης Παπαστάμος, ο Μάνος Στεφανίδης, η Αθηνά Σχινά και ο Χρύσανθος Χρήστου.

Η συνεργασία αυτή της ΑΓΕΤ Ηρακλής με το Μουσείο Μπενάκη σηματοδοτεί τον επετειακό χαρακτήρα του 2011 για την εταιρεία – έτος εορτασμού 100 χρόνων από την ίδρυσή της και 10 χρόνων παρουσίας της στον όμιλο Lafarge. Με την ενέργεια αυτή, η ΑΓΕΤ Ηρακλής καθιστά προσβάσιμα στο κοινό πολύ σημαντικά έργα, τα οποία αποτελούν τμήμα όχι μόνο της εταιρικής της ταυτότητας αλλά και της πολιτιστικής δημιουργίας της χώρας.

Η ανάδειξη της συλλογής αποτελεί πρωταρχική επιδίωξη του Μουσείου Μπενάκη. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζεται ήδη για το Φθινόπωρο του 2011 η διοργάνωση μιας μεγάλης έκθεσης στο κτήριο της οδού Πειραιώς με έργα που έχουν συμπεριληφθεί σε όλα τα ημερολόγια από το πρώτο (1956), ως το τελευταίο (2011). Σε ετήσια βάση, θα ακολουθήσουν και άλλες θεματικές εκθέσεις με έργα από το πλούσιο υλικό της συλλογής.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου