Τετάρτη 2 Μαρτίου 2011

The Last Grand Tour


Σύγχρονη τέχνη τον Απρίλιο στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Η νέα έκθεση σύγχρονης τέχνης που διοργανώνεται στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο 2011 φιλοδοξεί να παρουσιάσει μαζί για πρώτη φορά το έργο πολλών και διεθνώς καταξιωμένων καλλιτεχνών, οι οποίοι έζησαν και δούλεψαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Βλέποντας την Ελλάδα ως τόπο έμπνευσης κατά τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, τα έργα που θα παρουσιαστούν αντικατοπτρίζουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους η χώρα, η μακρά πολιτιστική της ιστορία και τα γεωγραφικά της χαρακτηριστικά συνεχίζουν να αποτελούν πηγή καλλιτεχνικών πρωτοποριών μες στο χρόνο.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση επιχειρεί να θέσει το ερώτημα της αλλαγής του ρόλου του αρχαίου πολιτισμού στη σύγχρονη τέχνη, καθώς και να θίξει το χρονικό αυτό σημείο που οι καλλιτέχνες σταμάτησαν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα για μακρά χρονικά διαστήματα. Η έκθεση φωτίζει την εντυπωσιακή αλλαγή του σύγχρονου πολιτισμού ο οποίος έχει εμφανώς έρθει σε ένα τέλος σε σχέση με τον παραδοσιακό «Μεγάλο Περίπατο», τόσο στενά συνδεδεμένο με τον Byron και τους Ρομαντικούς καλλιτέχνες. Από πού αντλούν σήμερα έμπνευση οι καλλιτέχνες; Και τι παραλληλισμούς μπορεί κανείς να κάνει σε σχέση με τη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη εποχή - μια εποχή που χαρακτηρίζεται από υπερκινητικότητα σε σύγκριση με την περιήγηση και τις αναζητήσεις πολιτιστικού χαρακτήρα προηγούμενων γενεών καλλιτεχνών;

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η Jessica Morgan, επιμελήτρια της Tate Modern (Λονδίνο)। Έχει επιμεληθεί εκθέσεις στην Tate, μεταξύ των οποίων τη μελλοντική αναδρομική έκθεση του Gabriel Orozco (2011), τις αναδρομικές εκθέσεις των John Baldessari (2009) και Martin Kippenberger (2006), καθώς και ομαδικές εκθέσεις, όπως οι: Common Wealth (2003), Time Zones (2004) και The World as a Stage (2007).
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

1 σχόλιο: