Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Κοινή θέα στο Εθνικό Θέατρο


Συνεχίζεται για τέταρτη χρονιά ο διάλογος του θεάτρου με τις εικαστικές τέχνες και πιο συγκεκριμένα με αυτές που ανήκουν στο πεδίο συνάντησης της σύγχρονης τέχνης με το θέατρο। Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία το Εθνικό Θέατρο επιδιώκει να φέρει το θεατρικό κοινό σε επαφή με το έργο σύγχρονων εικαστικών δημιουργών σε κοινή θέα με τις παραστάσεις του.

Την άνοιξη, οι θεατές θα μπορούν να δουν στα φουαγιέ της Νέας και της Κεντρική Σκηνής του κτιρίου Τσίλλερ έργα των Κωστή Βελώνη και Αγγελου Παπαδημητρίου.

Ο Αγγελος Παπαδημητρίου κινείται με άνεση σε διαφορετικούς χώρους της τέχνης,. Θέατρο, τραγούδι, εικαστικά, εναλλάσσονται και συμπληρώνουν το ένα το άλλο. Η θεατρικότητα είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του εικαστικού του έργου τόσο στην έκφραση όσο στη σχέση του με το κοινό. Τα γλυπτά του έχουν μια μελοδραματική σχεδόν ομορφιά. Συχνά θυμίζουν παλιομοδίτικα, πορσελάνινα μπιμπελό ή κιτς γλυπτά τα οποία όμως έχουν ένα διφορούμενο χαρακτήρα. Ισορροπεί τέλεια το χιούμορ και την ειρωνεία με την ομορφιά και το κιτς. Χρησιμοποιεί σύμβολα που είναι συνδεδεμένα με την ιστορία της τέχνης, την παράδοση, ή την θρησκεία και έννοιες όπως η αισθητική και κάνει μια κριτική στα στερεότυπα της σύγχρονης κοινωνίας και τους μηχανισμούς που τα επιβάλλουν.

Στο φουαγιέ του Α’ εξώστη της Κεντρικής Σκηνής θα παρουσιαστούν γλυπτά από διάφορες περιόδους της δουλειάς του καλλιτέχνη.

Η παρουσίαση του εικαστικού του έργου στο Εθνικό Θέατρο συμπίπτει με τη συμμετοχή του στην παράσταση Συρανό ντε Μπερζεράκ, η οποία παίζεται στην Κεντρική Σκηνή.

Ο Κωστής Βελώνης χρησιμοποιεί για τη δημιουργία των αφαιρετικών γλυπτών και εγκαταστάσεών του υλικά απλά, ευτελή, με κυρίαρχο το ξύλο. Παρά την απλότητα και την οικονομία που τα χαρακτηρίζει, τα έργα του Βελώνη είναι πολύ εκφραστικά. Η ειρωνεία και το χιούμορ που αποκαλύπτεται συχνά από τη σχέση των έργων με τους τίτλους τους τονίζουν τον διττό τους χαρακτήρα. Ο Βελώνης καταφέρνει με ανεπιτήδευτο τρόπο να ‘μιλήσει’ για θέματα όπως η ιστορία και η πολιτική χωρίς να στερεί από τα έργα του την ποιητικότητα, τον λυρισμό και τον ρομαντισμό.

Στο φουαγιέ της Νέας Σκηνής Νίκος Κούρκουλος θα παρουσιαστεί μια σειρά από καινούργια έργα του καλλιτέχνη.

Επιμέλεια: Ελένη Κούκου και Κατερίνα Τσέλου

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011, από τις 19:00 έως τις 208:30 το βράδυ।

Εθνικό Θέατρο Κεντρική και Νέα Σκηνή - Κτίριο Τσίλερ, Εθνικό Θέατρο, Κεντρική Σκηνή, Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, Αθήνα * Τηλέφωνο: 210 5288170, 210 ५२८८१७१

Η είσοδος στην Κοινή Θέα είναι δωρεάν ημέρες και ώρες παραστάσεων
23 Μαρτίου - 15 Mαΐου २०११
Πηγή:http://www.enet.gr

2 σχόλια: