Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το Βελιγράδι τιμά τη Μελίνα Μερκούρη


Έκθεση φωτογραφίας στην Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού
Από τις 21 Μαρτίου έως τις 8 Απριλίου οι φωτογραφίες της Μελίνας Μερκούρη θα κοσμούν την Εστία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βελιγράδι.

Η έκθεση «Γεννήθηκα Ελληνίδα» οργανώνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή της Ελληνίδας καλλιτέχνιδας και πολιτικού. Αποτελείται από φωτογραφίες και αναδεικνύει στιγμές από την καλλιτεχνική διαδρομή της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και από την αγωνιστική της δράση κατά την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), την κοινοβουλευτική και κυβερνητική παρουσία της ως υπουργού Πολιτισμού, τις δεκαετίες του '80 και του ΄90, όταν αγωνιζόταν για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Με την πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη καθιερώθηκε το 1985, ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Ο τίτλος αυτός, για τον οποίο πρόσφατα υπέβαλε υποψηφιότητα και το Βελιγράδι, απονέμεται και σήμερα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με σημαντική πολιτιστική κληρονομιά και πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα.

Παράλληλα με την έκθεση, θα οργανωθεί κινηματογραφικό αφιέρωμα στη Γιουγκοσλάβικη Ταινιοθήκη (Jugoslovenska kinoteka, Kosovska 11), το οποίο θα εγκαινιάσει η Νατάσα Μάρκοβιτς, επιμελήτρια της αυτοβιογραφίας «Γεννήθηκα Ελληνίδα» που εξέδωσε, μεταφρασμένη στα σερβικά, ο εκδοτικός οίκος «Plavi Jahac». Θα προβληθούν ταινίες μεγάλου μήκους και ένα ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο της Μελίνας Μερκούρη.

Η έκθεση οργανώνεται με τη συνδρομή του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, το οποίο έχει παραχωρήσει το φωτογραφικό υλικό.
Πηγή:http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου