Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Ανοίγει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λευκωσίας

Ανοίγει το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λευκωσίας


Με ενδιαφέρον αναμένεται το «Γάζα ερχόμαστε» του «Εξάντα»

Ξεκινάει σήμερα το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λευκωσίας με μια μελωδική εμφάνιση από το «Michael Messius trio» και δυο ταινίες που αναποδογυρίζουν όλα όσα ξέραμε ως τώρα για το αντρικό φύλο. Ένας τρανσέξουαλ καλλιτέχνης και ένας γκέι πατέρας αλλάζουν τους κανόνες του παιχνιδιού εξερευνώντας τα μήκη και τα πλάτη της αντρικής σεξουαλικότητας σε δύο ταινίες: το «What's In a Name» και το «Family Matters» αντίστοιχα.

Μεταξύ των ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον «Το Γάζα Ερχόμαστε», διά χειρός «Εξάντα», που κυριάρχησε στις προτιμήσεις του κοινού στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Λίγους μήνες πριν την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα (Δεκέμβριος του 2008) και ενώ τα τύμπανα του Ισραηλινού στρατού είχαν ήδη αρχίσει να χτυπούν, μια χούφτα ακτιβιστών απ' όλο τον κόσμο κατόρθωσε το ακατόρθωτο: έσπασε για πρώτη φορά μετά από 41 χρόνια το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας. Ο Γιώργος Αυγερόπουλος καταγράφει το ριψοκίνδυνο αυτό ταξίδι αποδεικνύοντας ότι η ιστορία γράφεται από ονειροπόλους.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η πρεμιέρα της «Τρίτης Πατρίδας» του Κώστα Κωνσταντίνου και του Γιώργου Κύκκου Σκορδή που πραγματεύεται τη δύσκολη έννοια της λέξης «ανήκω». Πώς αισθάνονται άραγε όσοι βρίσκονται μεταξύ διαφορετικών πατρίδων;

Αλλάζοντας θέμα και διάθεση, το «Cinema Komunisto», ένα νοσταλγικό διαμάντι από τη Σερβία χτυπάει κόκκινο στα ένστικτα των σινεφίλ, αφού όχι μόνο ανατρέχει στην ιστορία της πρώην Γιουγκοσλαβίας αλλά διεισδύει στα άδυτα του πρώην προέδρου Γιόσιπ Μπροζ Τίτο.

Σε μονοπάτια του παρελθόντος κινείται και το «Nostalgia de la Luz», το γιγαντιαίο πόνημα του Χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκούσμαν ,που ανασκάπτει μνήμες στην έρημο Ατακάμα.

Το μουσικό διάλειμμα του φεστιβάλ αναλαμβάνει να ενορχηστρώσει το «Kinshasa Symphony», ένα μελωδικό ντοκιμαντέρ που θα σας αφήσει με ανοιχτό το στόμα. Πρόκειται για την απίστευτη ιστορία μιας 200μελους ορχήστρας από το Κονγκό, που μπορεί να ξεκινάει τη μέρα της με εξαντλητικές βάρδιες αλλά τελειώνει πάντα με συγχορδίες, ακόμα κι αν πρέπει να αντικαταστήσει τις χορδές των μουσικών οργάνων της με καλώδια από φρένα ποδηλάτου.

Πηγή:http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου