ια πρώτη φορά στον κόσμο και ξεκινώντας από την Ελλάδα, μοναδικά χειροτεχνήματα των γυναικών Σιπίμπο του Αμαζονίου θα εκτεθούν στο κοινό, και συγκεκριμένα στο χώρο τεχνών ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΕΣ στην Αθήνα, από τις 6 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
Η έκθεση της κλωστοϋφαντουργικής τέχνης των Σιπίμπο είναι μία ανάγνωση των μνημειακών γραφών ενός λαού παραδοσιακά αναλφάβητου: οι εικόνες τους μεταμορφώθηκαν με τον καιρό σε ήχους και ψαλμούς που στο τέλος τους λείπει η παρτιτούρα και είναι επιπρόσθετα δομικές και αστρικές φόρμουλες, σαν δίκτυα που επιπλέοντας φτάνουν στις φωνητικές χορδές, μεταμορφωμένα τελικά σε σαμανικούς ψαλμούς που ονομάζονται «Ίκαροι».
Στα υφάσματα είναι γραμμένο γραφικά το κατέβασμα των αλυσίδων του DNA που διαγράφει ένα εικονικό περίπλου του εσωτερικού του είναι μας, σαν την ρότα ενός ταξιδίου στα άστρα.
Το νέκταρ της Αγιαχουασκας μπορεί να γίνει αντιληπτό και απευθείας από τα σύμβολα. Αυτός είναι ο σπόρος που προτιθέμεθα να «φυτέψουμε» ώστε ο κάθε ένας να μπορεί να καλλιεργήσει στον «εσωτερικό του κήπο».
Οι ινδιάνοι Σιπίμπο του Αμαζονίου
Η κοινότητα των Ινδιάνων Σιπίμπο αποτελείται από 30,000 άτομα που ζουν στην περιοχή γύρω από την Πουκάλπα στο Περού. Οι Σιπίμπο είναι πρωταρχικά καλλιτέχνες, κυνηγοί και ψαράδες με μόνα τους εργαλεία τις μασέτες και τα καμάκια. Σχεδόν κανένα από τα χωριά των Σιπίμπο δεν έχει ηλεκτρισμό. Αν και έχουν επαφή με Ευρωπαίους και Περουβιανούς και πολλοί από αυτούς έχουν προσηλυτιστεί στον χριστιανισμό, η φυλή τους διατηρεί μία δυνατή φυλετική ταυτότητα και πολλές προιστορικές σαμανικές παραδόσεις, πρακτικές και πεποιθήσεις. Κυρίαρχη θέση στις παραδόσεις τους έχει η τελετή της Αγιαχουάσκα (Banisteriopsis caapi),που διεξάγεται παρουσία πολλών σαμάνων, εκ των οποίων οι περισσότερες γυναίκες που ψάλουν τα αρχαία τραγούδια ‘Ικαρος’, τραγούδια για καθοδήγηση και παρηγοριά με θηλυκή ενέργεια. Τα οράματα της αγιαχουάσκα, απεικονίζονται συχνά από τους καλλιτέχνες Σιπίμπο, που είναι γνωστοί για τα λεπτομερή σχέδια τους στην αγγειοπλαστική και στα χρωματιστά υφάσματα που δείχνουν την κοσμοθεωρία τους χρησιμοποιώντας μοναδικά γεωμετρικά σχέδια. Η τέχνη των Σιπίμπο είναι ελάχιστα κατανοητή από τον έξω κόσμο. Για τους καλλιτέχνες, δεν είναι μία τέχνη που διδάχτηκαν, αλλά μία έμπνευση που τους οδηγεί να δημιουργήσουν τα δικά τους μοναδικά χαρακτηριστικά μοτίβα.
Οι γυναίκες είναι οι καλλιτέχνες, δουλεύοντας ομαδικά στην παραγωγή του κάθε μοναδικού κομματιού/έργου τέχνης. Τα μοναδικά δαιδαλώδη γεωμετρικά μοτίβα των Σιπίμπο τα έχουν μελετήσει ανθρωπολόγοι που τα θεωρούν ως φόρμα μίας αρχαίας γλώσσας. Αλλοι υποθέτουν ότι τα μοτίβα αντιπροσωπεύουν ένα χάρτη των ποταμών του Αμαζονίου ή τις πολλές μορφές του αρχαίου φιδιού Ανακόντα. Οι γυναίκες της φυλής Σιπίμπο κατέχουν ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία τους αφού θεωρούνται και Πολεμίστριες του Φωτός παρόμοια με τις μυθικές αμαζόνες πολεμίστριες, αλλά αυτή τη φορά στο μαγική μάχη της ψυχής και του κόσμου.
Για περισσότερες πληροφορίες
ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΕΣ ART SPACE: τηλ. 211 406 8407
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου