Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Παναγιώτης Τανιμανίδης


Ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της γενιάς του ’90 παρουσίασε το έργο του στη Θεσσαλονίκη το 2002, έκθεση που οργάνωσε το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Τέχνης (Συλλογή Κωστάκη) με επιμέλεια της θεωρητικού Τέχνης και πρώην διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Δρ. Σάνιας Παπά, με τον τίτλο «Νηστικός Δείπνος» (1999-2001).

Ο τίτλος της έκθεσης «Μηδέν άγαν μηδέν φάγαν;» σαρκαστικός και καυστικός, ειρωνικός με κριτική στάση και διάθεση, αποτελεί μια ριζοσπαστική αλληγορική στάση στην παγκόσμια σημερινή κατάσταση εφ’ όσον αφουγκράζεται τόσο σε προσωπικό (ψυχολογικό) όσο και σε κοινωνικό και ιστορικό επίπεδο και την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του «παν μέτρον άριστον» όπως και την επιστροφή στις ανθρώπινες αξίες.

Το έργο του Τανιμανίδη με εντελώς προσωπικό εικαστικό ύφος, καθαρά «χειρωνακτικό» ερμηνεύει την εικόνα ενός κόσμου σε διαρκή μετάλλαξη. Οδηγεί τον θεατή έτσι μέσα από τις δώδεκα διαφορετικές ενότητες (Λουκέτα, πηγάδια [το μυστικό της πλατείας των πηγαδιών], Λάμπες, Χύτρες, Τύμπανα, Κολώνιες, Παγίδες, Παγωτά ξυλάκια, Νεκρές φύσεις κ.ά.) σε μια ιδιωτικοποίηση της ουτοπίας, παρουσιαζόμενη μέσα από καθαρά αυτοβιογραφική πραγματικότητα, από προσωπικούς μικρόκοσμους που τροφοδοτούνται από μια αλυσιδωτή αφήγηση περιστατικών της ιστορίας και των προσωπικών βιωματικών εμπειριών, σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης. Σύμφωνα με την ιστορικό τέχνης Σάνια Παπά «Αυτές οι διαρκείς εγκάρσιες τομές στο σώμα της ζωγραφικής του εικόνας με τα ετερόκλητα υλικά (σίδερο, μάρμαρο, ψυχρά κεραμικά σμάλτα, βερνίκια, ready made κατασκευασμένα εξαρτήματα και συλλεκτικά παλαιά αντικείμενα) προσφέρουν απλόχερα στον θεατή άπειρες δυνατότητες παλίμψηστων αναγνώσεων του χρόνου, της μνήμης και της εικόνας. Μέσα από τις συνειρμικές αναφορές, τα σύμβολα λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Η ξεχωριστή αυτή έκθεση με τον τίτλο «Μηδεν αγαν! Μηδεν φαγαν;», εγκαινιάζονται ταυτόχρονα στις 25 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη (γωνία Μαρτίου και Βασ. Όλγας) και στην γκαλερί TSATSIS PROJECTS ARTFORUM (Μητροπόλεως 12, Θεσσαλονίκη) στις 8:00-11:00 μ.μ. παρουσία του καλλιτέχνη.
Πηγή:http://entertainment.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου