Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Εικαστικό φεστιβάλ σε στρατόπεδο της Θεσσαλονίκης


Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα μετατρέπεται σε εκθεσιακό χώρο και φιλοξενεί τις εικαστικές προτάσεις καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων, designers και πολιτών της Θεσσαλονίκης, από τις 3 μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Πεδίο Δράσης Κόδρα», που διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του δήμου Καλαμαριάς.

Από το λιμάνι, μέχρι το ακρωτήρι της Καλαμαριάς, τα έργα που προέκυψαν από το εργαστήριο Pictor το 2008 και που εμπνεύστηκε η Τέτα Μακρή, διασχίζουν την πόλη και… «στρατοπεδεύουν», με σκοπό να συνδράμει η Τέχνη στη βελτίωση της πόλης και της καθημερινότητας.

Η ομότιμη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου, Τέτα Μακρή εξηγεί για το θέμα και την αφορμή της έκθεσης: «Η ιδέα αυτών των συναντήσεων υπαγορεύτηκε από την ανάγκη της αναζήτησης και του προσδιορισμού της αύρας της πόλης […] Μια αναζήτηση της σχέσης του σύγχρονου καλλιτέχνη με τον τόπο όπου ζει, τον τόπο μέσα από το χρόνο, το χρόνο μέσα από τον τόπο, που διαφυλάττει και ακυρώνει, που απελπίζει και παρηγορεί, που απομονώνει και επαναπροσεγγίζει.


Μια συνάντηση του εικαστικού με το βλέμμα του αρχαιολόγου, του ιστορικού, του αρχιτέκτονα της θεωρίας ή της πράξης, του ποιητή, του λογοτέχνη, του άλλου που περπατά πάνω σε μια διαστρωμάτωση, γοητεύεται ή θυμώνει, βλέποντας τη ζωή να αντιστέκεται[...]».

Στην έκθεση που φιλοξενείται στον χώρο των κοιτώνων του στρατοπέδου συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Λίλα Αγραφιώτη, Λένα Αθανασοπούλου, Ευγενία Γραμμένου, [Θάλεια Γρηγοριάδου-Ελένη Λαλούμη],[Σταύρος Δαγτζίδης-Βασίλης Καρκατσέλης-Ευθύμης Μουρατίδης], Νίκος Δίκας, Ιωάννα Καλή, Kalos@Klio (Χρήστος Καλός & Κλειώ Τανταλίδου), Χριστίνα Καραογλάνη, [Χρύσα Λέκκα -Μαρία Στεφανίδη], Αλεξάνδρα Μαραντίδου, [Άννα Μπονάρου- Ναταλία Αλεξίου], Φάνης Νούσκας, Φένια Παγώνη, [Ναταλία Παντελίδου- Πέννυ Κωστίνου], Σοφία Παρθενάκη, Μαρία Παριανού, Γιώργος Ρυμενίδης και Βαγγέλης Τρεμόπουλος.

Την έκθεση επιμελούνται η Δόμνα Γούναρη και η Αρετή Λεοπούλου.

Πληροφορίες: Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 2310 589140-1 & 3, www.greekstatemuseum.com , Αποθήκη Β1, Λιμάνι, 2310593270, www.cact.gr .

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου