Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Οι ήρωες ταξιδεύουν στη Νέα Υόρκη


Εργα τέχνης της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου περιλαμβάνει η έκθεση στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο


Ηρωας ήταν στην αρχαιότητα ο Ηρακλής, ήρωας ήταν και ο Αχιλλέας ή ο Οδυσσέας και η σημασία της λέξης είχε τόση δύναμη ώστε να φθάσει ως τη σύγχρονη εποχή και σε διεθνές επίπεδο, κρατώντας μάλιστα την αρχική προέλευσή της, την αρχαία ελληνική γλώσσα. Ποια είναι όμως η εικόνα που έχουν οι άνθρωποι σήμερα για τους ήρωες; Μια έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Οκτωβρίου στο Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Υόρκης αποσκοπεί στην αναπαράσταση της ζωής, της μοίρας και του νοήματος των πρώτων ηρώων και ηρωίδων. Ο τίτλος της είναι «Ηρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα» και συγκεντρώνει περισσότερα από 90 εξαιρετικά έργα τέχνης της Αρχαϊκής, Κλασικής και Ελληνιστικής περιόδου (6ος-1ος αιώνας π.Χ.) από συλλογές των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Από αρχιτεκτονικά γλυπτά μεγάλης κλίμακας ως διακοσμημένα κεραμικά αντικείμενα και μικρογραφίες εγχάρακτων πολύτιμων λίθων περιλαμβάνονται σε αυτή την έκθεση, που δείχνει πώς οι αρχαίοι έλληνες ήρωες γίνονταν αντιληπτοί και πώς λειτούργησαν ως πρότυπα. Διερευνά εξάλλου την ανθρώπινη ανάγκη για ύπαρξη ηρώων ως προτύπων τόσο στη ζωή όσο και στις τέχνες ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς - του ελληνικού- και με τη μεγαλύτερη ιστορικά επιρροή στους συγχρόνους του.

Ανάμεσα στα σημαντικότερα εκθέματα περιλαμβάνονται ένα χάλκινο κορινθιακό κράνος (700-500 π.Χ.), ένας μελανόμορφος αμφορέας που απεικονίζει τον Αχιλλέα και τον Αίαντα να παίζουν ένα επιτραπέζιο παιχνίδι έξω από την Τροία (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.), μελανόμορφος κρατήρας (περ.

510 π.Χ.) που απεικονίζει την απόδραση του Οδυσσέα από τη σπηλιά του Κύκλωπα, ένα μαρμάρινο γλυπτό του κορμού ενός ηρωικού αθλητή (ρωμαϊκό αντίγραφο, περ. 430 π.Χ.), ένα γλυπτό μαρμάρινο ανάγλυφο με σκηνές από τον Τρωικό Πόλεμο (πρώτο μισό του 1ου αιώνα μ.Χ.) και ένα χρυσό περιδέραιο με την προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (περ. 218-235 μ.Χ.)

ΙΝFΟ
Η έκθεση «Ηρωες: Θνητοί και μύθοι στην αρχαία Ελλάδα» έχει διοργανωθεί από το Walters Αrt Μuseum της Βαλτιμόρης σε συνεργασία με το Frist Center for Visual Αrts του Νάσβιλ, το San Diego Μuseum of Αrt και το Θυγατρικό Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης (ΗΠΑ) και έχει ήδη παρουσιασθεί στα μουσεία αυτά. Διάρκεια ως τις 3 Ιανουαρίου 2011. Η είσοδος είναι δωρεάν.





Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου