Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Διεθνής Έκθεση Ψηφιδωτού "Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο"


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων και η Διεθνής Ένωση Σύγχρονων Ψηφοθετών AIMC - Associazione Internazionale Mosaicisti Contemporanei παρουσιάζουν τη Διεθνή Έκθεση Ψηφιδωτού με θέμα: "Το Αρχαίο Ψηφιδωτό συναντά το Σύγχρονο".

Εγκαίνια: Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010, ώρα 20:00

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Συνέδριου Ψηφιδωτού, το οποίο διοργανώνεται από την AIMC για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση στη Ραβέννα.

Στη χώρα που γεννήθηκε η διαχρονική έκφραση του ψηφιδωτού με τεχνικές εφαρμογής που ισχύουν μέχρι σήμερα, θα συγκεντρωθούν καλλιτέχνες, ιστορικοί τέχνης, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες, συντηρητές, από όλο τον κόσμο, για να αναπτύξουν ιδέες και να παρουσιάσουν έργα τους με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητας του ψηφιδωτού και της δυναμικής εξελικτικής του πορείας στον 21ο αιώνα.

Ο τίτλος του Συνεδρίου και της έκθεσης αποτυπώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η διοργάνωση αυτή για την ελληνική πραγματικότητα - "Το αρχαίο ψηφιδωτό συναντά το σύγχρονο" - Η ισχυρή αρχαία και βυζαντινή ψηφιδωτή κληρονομιά μας έχει συνέχεια ή μένει στα πλαίσια της παράδοσης; Στο ερώτημα αυτό απαντούν τα έργα των 120 καλλιτεχνών από 21 χώρες που συμμετέχουν στην έκθεση, θέτοντας ως βασικό στόχο την αναγνώριση των δυνατοτήτων του ψηφιδωτού ως σύγχρονου εικαστικού και χρηστικού μέσου έκφρασης, συστήνοντας παράλληλα στο κοινό τις σύγχρονες τάσεις της ψηφιδωτής τέχνης.

Η ΑΙΜC αποτελεί το μοναδικό διεθνή οργανισμό, μη κερδοσκοπικό φορέα, με αντικείμενο το ψηφιδωτό και κάθε δύο χρόνια πραγματοποιεί το συνέδριό της σε διαφορετική χώρα, δίνοντας ένα πολυπολιτισμικό βήμα έκφρασης σε ανθρώπους που κινούνται στο χώρο του ψηφιδωτού. Ιδρύθηκε το 1980 στη Ραβέννα από ψηφοθέτες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, με την υποστήριξη του Δήμου της Ραβέννας.

Στα μέλη της αριθμεί αρχιτέκτονες, σχολές ψηφιδωτού, ψηφοθέτες, συντηρητές, αίθουσες τέχνης, εταιρείες που παράγουν υλικά για την κατασκευή ψηφιδωτών (εργαλεία, υαλόμαζες, κεραμικά), κριτικούς τέχνης, σπουδαστές και υποστηρικτές της τέχνης του ψηφιδωτού από 40 χώρες, όπως την Ιταλία, Βέλγιο, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Αγγλία, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Αυστραλία, Αυστρία, Βραζιλία, Βουλγαρία, Καναδά, Κίνα, Ακτή του Ελεφαντοστού, Κροατία, Αίγυπτο, Ελλάδα, Λουξεμβούργο, ΠΓΔΜ, Νέα Ζηλανδία, Πολωνία, Άγιο Μαρίνο, Ρουμανία, Ρωσία.

Με τη δραστηριοποίησή της στην προώθηση του ψηφιδωτού και τη σύσφιγξη σχέσεων μεταξύ όσων ασχολούνται με αυτό, φυσικών ή νομικών προσώπων, έχει ως σκοπό την προβολή και τη διάδοση της διαχρονικής ψηφιδωτής τέχνης.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Επικοινωνία:
210 7224028
Τόπος: "Κέντρο Τεχνών" Δήμου Αθηναίων
Διεύθυνση: Βασ. Σοφίας, Πάρκο Ελευθερίας, στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής



Πηγή:http://www.cityofathens.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου