Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Κλάπηκαν πίνακες του Άγγελου Γιαλλινά στην Κέρκυρα


Έργα ζωγραφικής, ανεκτίμητης αξίας, του φημισμένου Κερκυραίου ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά, έκλεψαν άγνωστοι από το σπίτι του που είχε μετατραπεί σε πινακοθήκη στο κέντρο της Κέρκυρας. Πρόκειται για άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό πινάκων, του σημαντικού επτανήσιου ζωγράφου, έργα του οποίου βρίσκονται στις μεγαλύτερες πινακοθήκες της Ευρώπης. Το σπίτι ήταν κλειστό και τελευταία φορά οι υπεύθυνοι του Ιδρύματος, που είχαν την ευθύνη του, το ήλεγξαν πριν 20 περίπου μέρες. Το σπίτι είχε συναγερμό, αλλά τον απενεργοποίησαν οι δράστες και ανενόχλητοι πήραν τους πίνακες. Ειδοποιήθηκε η Αστυνομία και έχει αρχίσει η καταγραφή μεταξύ εκατοντάδων έργων του Γιαλλινά, προκειμένου να εξακριβωθεί πόσα και ποιά από αυτά έχουν κλαπεί.

Ο Άγγελος Γιαλλινάς γεννήθηκε το 1857 και πέθανε το 1939. Στην Ευρώπη έγινε γνωστός κυρίως για τις υδατογραφίες τοπίων που κοσμούν ανάκτορα στην Αγγλία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία και αλλού, καθώς και πολλά μεγάλα Μουσεία.

Με το θάνατό του το σπίτι του στην Κέρκυρα μετατράπηκε σε Πινακοθήκη και συγκροτήθηκε το «Ίδρυμα Γιαλλινά» για τη διαχείρισή του.

Όλα τα έργα του είναι μεγάλης αξίας και μερικά ιδιαίτερα σημαντικά.

Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

http://news.ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου