Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Μια σύγχρονη κενταυρομαχία στο χώρο του Cheap Art


«ΑΘΗΝΑ 2450 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ» είναι ο τίτλος της έκθεσης του βραβευμένου εικαστικού Νίκου Γιαβρόπουλου, που θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Cheap Art, από τις 4 έως τις 31 Οκτωβρίου 2010.

Ο καλλιτέχνης με αφορμή την έξαρση της βίας στην Αθήνα με αποκορύφωμα τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008, δημιουργεί μια σειρά από έργα με στόχο τον σχολιασμό της πορείας της ελληνικής κοινωνίας 2450 χρόνια μετά την αποπεράτωση του γλυπτικού διάκοσμου του Παρθενώνα μ παγκόσμιο μνημείο σύμβολο της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Η εντυπωσιακή εγκατάστασή του, η οποία αποτελείται από ένα προσομοίωμα των νοτίων μετόπων του Παρθενώνα, όπου απεικονίζονται βίαιες σκηνές από την κενταυρομαχία πάνω στις οποίες ο καλλιτέχνης προβάλλει σκηνές από πρόσφατες βίαιες συγκρούσεις. Με το έργο αυτό ο Γιαβρόπουλος διατυπώνει την άποψη ότι 2.450 χρόνια μετά τον Παρθενώνα μπορεί τα προβλήματα να είναι διαφορετικά αλλά η αντιμετώπιση της κοινωνίας, η ροπή προς τη βίαιη επίλυση των διαφορών, τα κτηνώδη αισθήματα των συμπολιτών, παραμένουν ίδια.

Η σύγχρονη έκδοση της κενταυρομαχίας είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι καθημερινά, ίσως αλλοιωμένη από την δύναμη της εικόνας της τηλεόρασης. Σε μια αλληγορική σχέση του χθες με το σήμερα, ο Γιαβρόπουλος τονίζει ότι η συγκλονιστική εξέλιξη του ανθρώπου στις επιστήμες, τέχνες, πολιτισμό δεν κατάφερε ν’ ανατρέψει την αρχέγονη τάση για κυριαρχία και βίαιη επίλυση των προβλημάτων της κάθε κοινωνίας.

Μια σύγχρονη κενταυρομαχία στο χώρο του Cheap Art

Eπιμέλεια έκθεσης: Iστορικός τέχνης Όλινκα Μηλιαρέση.
Κατασκευή μετόπης: Μιχάλης Λαγκουβάρδος.

cheapart -Θεμιστοκλέους & Α.Μεταξά 25 Αθήνα 106 81 t/fax: + 30210 3817517 info@cheapart.gr
Εγκαίνια: Δευτέρα 4 Oκτωβρίου 2010, στις 20:00
Διάρκεια έκθεσης: 4 Oκτωβρίου - 7 Νοεμβρίου 2010
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 15:00 - 21:00 Σάββατο 12:00 - 18:00.
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου