Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΙRfestival Η σύγχρονη πλευρά του «ζωντανού» θεάματος στην Αθήνα

Χώροι πολιτισμού στο πλαίσιο του ΜΙRfestival επιχειρούν να δώσουν από σήμερα μια γεύση της τέχνης τού αύριο.
Πρόσκληση στο κοινό της Αθήνας να έρθει σε επαφή με την πιο σύγχρονη πλευρά του «ζωντανού» θεάματος απευθύνει το ΜΙRfestival που διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην πρωτεύουσα από σήμερα ως τις 18 Σεπτεμβρίου. Για δέκα ημέρες χώροι πολιτισμού γύρω από το Μοναστηράκι οι οποίοι φιλοδοξούν να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στην ευρύτερη πολιτιστική ζωή της Αθήνας αλλά και δημόσιοι χώροι επιχειρούν να δώσουν από σήμερα μια γεύση της τέχνης τού αύριο. Παραστάσεις, ηχητικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, προβολές, αφιερώματα αλλά και σύνθετα πρότζεκτ με ελεύθερη είσοδο είναι μερικά μόνο από όσα συνθέτουν τον «πολύχρωμο» προγραμματισμό του Φεστιβάλ. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλοι οι διεθνείς καλλιτέχνες και τα σχήματα του προγράμματος παρουσιάζουν τα έργα τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ενώ όλες οι εγχώριες παραγωγές έχουν γίνει ειδικά για τη διοργάνωση, την οποία διευθύνει καλλιτεχνικά η Χριστιάνα Γαλανοπούλου.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα η παράσταση «Ηauts Cris (miniature)»- «Δυνατές κραυγές (μινιατούρα)» του Γάλλου Βενσάν Ντυπόν, ένα θέαμα το οποίο συνδυάζει τη χορογραφική κίνηση, τον ήχο και τα νέα μέσα, θεωρείται από τους διοργανωτές του η πιο προωθημένη τάση του ζωντανού θεάματος στην Ευρώπη. Στην παράσταση ένας χαρακτήρας βιώνει μια σειρά εσωτερικές καταστάσεις οι οποίες συνδέονται με την κραυγή. Απελευθερώνοντάς την από τα βάθη του ασυνειδήτου, ο Ντυπόν τη μετατρέπει σε μια εικαστική σύνθεση αινιγματική όσο και οι μεσαιωνικές μινιατούρες.

Ωστόσο, ενδιαφέρον στο πλαίσιο του Φεστιβάλ έχει το πρότζεκτ «Εδώ/Τώρα» που περιλαμβάνει μια σειρά δράσεις σε δημόσιους χώρους της Αθήνας. Χαρακτηριστικό το έργο «Συμβάντα 2010» του Δημήτρη Αληθεινού που θα πραγματοποιηθεί στο κέντρο της πρωτεύουσας το μεσημέρι της Παρασκευής 17/9: ο καλλιτέχνης στήνει έναν καθρέφτη στη σκληρή πλευρά της πόλης και των κατοίκων της μέσα από μια μεταφορά του έργου «Ενα Συμβάν» το οποίο παρουσιάστηκε στην γκαλερί Ωρα το 1973 δημιουργώντας αίσθηση.

Στο ίδιο πρότζεκτ εντάσσεται το έργο «everybodies» της ομάδας Υelp σε χορογραφία Μαριέλας Νέστορα που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 18/9 στην πλατεία Εξαρχείων (14.00-19.00). Οσοι πιστοί προσέλθουν ή περάσουν τυχαία θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και οι ίδιοι σε μια χορογραφία λαμβάνοντας ηχογραφημένες οδηγίες. Ο «Παροχέας Διάδρασης Πάρκων», τέλος, μια διαδραστική εγκατάσταση του Μάκη Κυριακόπουλου, θα λάβει χώρα το Σάββατο 11/9 (από τις 12.00 ως τις 18.00) στο Πάρκο της οδού Μιχαλακοπούλου, μεταξύ Ηριδανού και Αιγινήτου, δίνοντας την ευκαιρία στους Αθηναίους να «ταξιδέψουν» στην καταπράσινη και γεμάτη πάρκα Αθήνα που ονειρεύονται ή, διαφορετικά, στα πάρκα που ονειρεύονται χωρίς την Αθήνα...

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ
η Αθήνα, 9-18 Σεπτεμβρίου στους χώρους:Αbout(Μιαούλη 18, Μοναστηράκι),Qbox Gallery(Αρμοδίου 10, Μοναστηράκι),Εxile room (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, Μοναστηράκι),art.act.area (Αθηνάς 12, 6ος όροφος, Μοναστηράκι),θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη) και σε δημόσιους χώρους της Αθήνας.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου