Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Φύλακας της Εισόδου


Στην Kalfayan Galleries της Αθήνας φιλοξενείται η ατομική έκθεση του Ιταλού εικαστικού Matteo Montani με τον τίτλο «Il Guardino della Soglia» («Ο Φύλακας της Εισόδου»). Η έκθεση, η οποία διαρκεί έως τις 13 Νοεμβρίου, αποτελεί την πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη στην Ελλάδα.

Τα ζωγραφικά έργα του Matteo Montani, τα οποία διακρίνονται για την αφηρημένη τεχνοτροπία τους, καλλιεργούν μία ατμόσφαιρα έντονα σουρεαλιστική, όπου τα χρώματα μπλέκονται δυναμικά μεταξύ τους, τα αντικείμενα μοιάζουν να μην έχουν όρια και το πέρασμα του χρόνου αναστέλλεται προσωρινά. Με τη χρήση μίας λιτής χρωματικής παλέτας στις αποχρώσεις του μπλε, του λευκού, του μαύρου, του γκρι και του κόκκινου, ο Montani προσδίδει στους πίνακές του μία αίσθηση ονειρική. Δουλεύοντας σαν "αλχημιστής", ο Montani οδηγεί τον θεατή σε ένα κόσμο απόλυτης αισθαντικότητας και οπτικής ευαισθησίας.

Με ποιητικές αναφορές στις υπερβατικές ιδιότητες του φυσικού κόσμου, ο Ιταλός καλλιτέχνης δημιουργεί εξωπραγματικά τοπία "κατοικημένα" από ποικίλα αφηρημένα σχήματα που μοιάζουν άλλοτε με σύννεφα και άλλοτε με ομίχλη ή με κυματισμούς νερού, και τα οποία φαίνεται να βρίσκονται σε αέναη κίνηση, αλλάζοντας διαρκώς σχήμα.

Γεννημένος το 1972, ο Matteo Montani, ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Urbino στη Ρώμη. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων όπως μεταξύ άλλων στην γκαλερί Valentina Bonomo στη Ρώμη, στο Casa Italiana Zarilli Marimò στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (2010) και στο Studio Giangaleazzo Visconti στο Μιλάνο. Το 2008 πραγματοποίησε ατομική έκθεση στο Museo d’Arte della città di Ravenna (Μουσείο Τέχνης της Πόλεως της Ραβέννας). Έχει λάβει μέρος σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων με πιο πρόσφατες αυτές στο Fabio Sargenti-Associazione culturale l’ Attico στη Ρώμη (2010) και το Museo d’Arte Contemporanea στο Vespolate (2009).

To 2001 διακρίθηκε με το πρώτο βραβείο στη Μπιενάλε Νέων Δημιουργών της Ευρώπης και της Μεσογείου που πραγματοποιήθηκε στο Σεράγεβο. Το 2007 ήταν υποψήφιος για το Lissone Award, τo 2008 για το Cairo Award (Μιλάνο) και το Talent Prize (Ρώμη) και το 2009 για το Terna Award 02.

Έργα του υπάρχουν σε πολλές σημαντικές συλλογές στην Ιταλία και το εξωτερικό.

INFO

ΤΙ:
Matteo Montani - Il Guardino della Soglia (Ο Φύλακας της Εισόδου)
ΠΟΥ: Kalfayan Galleries: Χάρητος 11, Κολωνάκι, Αθήνα
Εγκαίνια: Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010 | 20.00 - 22.00
Διάρκεια έκθεσης: 5 Οκτωβρίου - 13 Νοεμβρίου 2010
Ώρες Λειτουργίας:
Δευτέρα & Σάββατο, 10.00 - 15.00
Τρίτη - Παρασκευή, 10.00 - 20.00

Πηγή:http://www.e-go.gr/

1 σχόλιο: