Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Ζουάν Μιρό στην Tate Modern


Περισσότερα από 150 σουρεαλιστικά έργα του Καταλανού καλλιτέχνη Ζουάν Μιρό θα φιλοξενήσει η έκθεση «Η Σκάλα της Απόδρασης» (The Ladder of Escape) που εγκαινιάζεται τον Απρίλιο στην γκαλερί Tate Modern της βρετανικής πρωτεύουσας.

Τα έργα που έχουν συγκεντρωθεί από όλο τον κόσμο συνθέτουν την πρώτη αναδρομική έκθεση που διοργανώνεται στο Λονδίνο για τον Μιρό τα τελευταία πενήντα χρόνια.

Η έκθεση αποτυπώνει τον «εναλλασσόμενο βαθμό ενασχόλησης» του Μιρό κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ παράλληλα με την αρμονία που χαρακτηρίζει τα περισσότερα έργα του θα αποκαλύψει τις πολιτικές αναταραχές της εποχής του καλλιτέχνη, και τον τρόπο με τον όποιο ο ίδιος αντιδρά και απαντά σε γεγονότα όπως στον εμφύλιο της Ισπανίας και την πτώση του καθεστώτος του Φράνκο.

Ο Μιρό θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ού αιώνα με τον Αντρέ Μπρετόν, να δηλώνει γι΄ αυτόν: «Είναι περισσότερο σουρρεαλιστής από όλους». Τα «ονειρικά» έργα του Μιρό καθώς και οι πειραματικές τεχνικές που εισήγαγε στην τέχνη του, άσκησαν επιρροή στον αφαιρετικό εξπρεσιονισμό και η δουλειά του «ξεχώρισε για την αρμονική, πολύχρωμη σαγήνη» σύμφωνα με την Tate.

Ανάμεσα στα έργα που ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει συγκαταλέγεται και ένας πίνακας που κάποτε ανήκε στον αμερικανό συγγραφέα Χέμινγουεϊ.

Η έκθεση θα ταξιδέψει και στην Εθνική Πινακοθήκη της Ουάσιγκτον.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου