Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου 2010

Πέθανε ο Ολλανδός ζωγράφος Κορνέιγ

Πέθανε χθες στη Γαλλία σε ηλικία 88 ετών ο Ολλανδός ζωγράφος Κορνέιγ, ένας από τους συνιδρυτές του υπερρεαλιστικού κινήματος COBRA, μετέδωσε το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων NOS.

Ο Γκιγιό Κορνέλις Μπέβερλου όπως ήταν το πραγματικό του όνομα , γεννήθηκε τον Ιουλίου του 1922 και αναδείχθηκε σε μια από τις καθοριστικές δυνάμεις του κινήματος COBRA, του καλλιτεχνικού κινήματος που ιδρύθηκε από καλλιτέχνες από την Κοπεγχάγη, τις Βρυξέλλες και το Άμστερνταμ και δραστηριοποιήθηκε από το 1949 έως το 1952.

Το κίνημα κήρυττε την πλήρη ελευθερία του χρώματος, φόρμες και γραμμές εμπνευσμένες από τα παιδικά σχέδια, και πρωτογενείς καλλιτεχνικές φόρμες όπως το έργο των Πάουλ Κλι και Χουάν Μιρό.

"Ο Κορνέιγ θεωρείται ως ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες της γραφικής τέχνης του προηγούμενου αιώνα. Ως ένας από τους πρωτοπόρους του κινήματος της COBRA, ανέπτυξε μια συνολικά ποιητική τέχνη μέσω του χρωστήρα", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση το ολλανδικό μουσείο COBRA.

Ο Κορνέιγ με τον στενό του φίλο, Καρέλ Απέλ, ίδρυσε το 1948 την Ολλανδική Πειραματική Ομάδα, η οποία στη συνέχεια απορροφήθηκε από το COBRA.

Πηγή:http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου