Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

Τα σεμινάρια φωτογραφίας του Καμίλο Νόλλα στο EXILE (Νοέμβριος 2010 - Ιούνιος 2011)‏


Η φωτογραφία στην Ελλάδα κέρδισε τη δική της θέση ανάμεσα στις τέχνες. Είναι πλέον ισάξια της ζωγραφικής, της χαρακτικής, του κολάζ και των άλλων παραστατικών τεχνών. Εδώ και χρόνια, στο εξωτερικό - όπου διδάσκεται σε ανώτατο επίπεδο – λειτουργεί αυτούσια χωρίς να φέρει τη ρετσινιά της ρεαλιστικής απεικόνισης - άρα της μη τέχνης - και οι φωτογράφοι χαίρουν ιδιαίτερης αναγνώρισης.

Μην ξεχνάμε πως η φωτογραφία δε μετράει ούτε δύο αιώνες ζωής. Η ανακάλυψή της από τον Niepce και τον Talbot, είναι πολύ πρόσφατη και, ως γνωστόν, οτιδήποτε καινούργιο αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Ιδίως αν πρέπει να συγκριθεί με ογκόλιθους όπως η ζωγραφική.

Όμως, κάτι τα έντυπα μέσα, κάτι η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας, βοήθησαν ώστε να εδραιωθεί και να διεκδικεί τα σκήπτρα της επικοινωνίας, ακόμα κι από το γραπτό λόγο!

Ο Lazlo Moholy-Nagy, τη δεκαετία του ‘30 έλεγε πως αναλφάβητος θα θεωρείται, όποιος τον 21ο αιώνα, δε θα γνωρίζει φωτογραφία. Επίσης η Susan Sontag, στο «Περί Φωτογραφίας», είναι σίγουρη πως από πολιτισμός του γραπτού λόγου έχουμε εξελιχθεί σε πολιτισμό της εικόνας. Εγώ πάλι την τελευταία φορά που πήγα στη Νέα Υόρκη, παρατήρησα πως στην Τάιμς Σκουέαρ, όλες οι διαφημιστικές πινακίδες είχαν αντικατασταθεί από γιγαντιαία μόνιτορ που πρόβαλλαν βίντεο!

Για να δούμε που θα πάει!

__________________________________________________________________________________

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή και πιο προχωρημένους φωτογράφους κάθε ηλικίας. Ο κάθε μαθητής αναλαμβάνει έως το τέλος των σεμιναρίων να παραδώσει δύο φωτογραφικές εργασίες.

Απαραίτητος εξοπλισμός: Ψηφιακή φωτογραφική μηχανή

Το μάθημα χωρίζεται ως εξής:

Ώρες

Μάθημα

Περιγραφή

33

αισθητική

Παρουσιάζεται η ιστορία της φωτογραφίας καθώς και το έργο διακεκριμένων φωτογράφων και σχολών (Αμερικάνικη, Ευρωπαϊκή, Ντύσελντορφ..). Πραγματοποιούνται εφτά επισκέψεις από Έλληνες φωτογράφους (Στεφάτου, Φυσάκης, Μιχαλάκης κ.ά.)

21

τεχνική και θεωρία

Αρχές και ειδικές τεχνικές της φωτογραφίας μέσα από ασκήσεις και παράδοση ύλης από το βιβλίο του Τάσου Σχίζα: «Η Τεχνική της Αναλογικής και της Ψηφιακής Φωτογραφίας»

6

studio

Τεχνικές φωτισμού. Πορτρέτο, μόδα, έπιπλα

6

σκοτεινός θάλαμος

Εμφάνιση, εκτύπωση, μάσκες

6

video

Σενάριο, λήψη, μοντάζ

3

εξωτερική λήψη

Χρήση φλας με φως ημέρας, πάνιγκ, νυχτερινή λήψη

75


Τα μαθήματα ξεκινάνε την 1η Νοεμβρίου 2010 και τελειώνουν την 3η Ιουνίου 2011

Γίνονται σε εβδομαδιαία βάση και για τρεις ώρες κάθε φορά

Διδακτέες ώρες: 75

Δίδακτρα: € 570

Καταβολή διδάκτρων: 1η Νοεμβρίου €190, 15 Δεκεμβρίου €190, 13 Απριλίου €190

Ώρες: πρωινό 10:30-13:30 ή απογευματινό 18:30-21:30

Τμήματα: 7 έως 10 ατόμων

Μέσω email:

Αποστέλλονται οι φωτογραφίες και οι σημειώσεις του κάθε μαθήματος.

Προωθούνται προσκλήσεις και δελτία τύπου από τις προσεχείς σχετικές εκδηλώσεις (εκθέσεις, διαλέξεις κ.ά.) που πραγματοποιούνται στην Αθήνα.

Προβολές: Κατά τη διάρκεια των μαθημάτων προβάλονται και ντοκυμαντέρ για τη σύγχρονη φωτογραφία (Genius of Photography-BBC κ.ά.)

Συναντήσεις γνωριμίας και

παρουσίασης προγράμματος:

Δευτέρα 4 και Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010, 19:00

στο Exile. Αθηνάς 12 (3ος όρ.)

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να επικοινωνήσει

μέσω τηλεφώνου/mailΜεσσηνίας 3, Αθήνα 115 26

Ε: Kam@Kamilonollas.com

T:6932 495 695

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου