Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Κοστούμια και μάσκες του Γ. Μετζικώφ στην Πινακοθήκη


Αντιμέτωπος με τον Οιδίποδα, την Εκάβη, την Αντιγόνη, τη Μήδεια, την Ιοκάστη, την Ηλέκτρα, τη Λαίδη Μάκβεθ, τη Σαλώμη, ο Γιάννης Μετζικώφ επί τριάντα χρόνια προσπάθησε να αγγίξει τη μορφή και την ψυχή δεκάδων ηρώων της παγκόσμιας δραματουργίας. Ως αθέατος πρωταγωνιστής ο ίδιος της σκηνικής πράξης, διέγειρε με τα κοστούμια και τα σκηνικά του τις αισθήσεις του θεατή.

Πάνω από εκατό πολύτιμα κοστούμια μαζί με εκατόν τριάντα εντυπωσιακές μάσκες από την τεράστια σκηνογραφική δουλειά του Γιάννη Μετζικώφ θα φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη από 14 Σεπτεμβρίου.

Η έκθεση με τίτλο «Γιάννης Μετζικώφ: Θεατρικά ενδύματα και προσωπεία από τη σκηνή στο μουσείο» παρουσιάζει την τεράστια σκηνογραφική δουλειά του ζωγράφου, γλύπτη και σκηνογράφου από θεατρικές παραστάσεις έργων του Αισχύλου, Σοφοκλή, Ευριπίδη έως των Σαίξπηρ, Τσέχοφ και Τερζάκη μεταξύ άλλων.

Ο επιμελητής της έκθεσης Τάκης Μαυρωτάς γράφει μεταξύ άλλων στον κατάλογο της έκθεσης: «Ο Γιάννης Μετζικώφ ανήκει στους εξαιρετικά επινοητικούς δημιουργούς: ζωγράφος, γλύπτης και σκηνογράφος, μοίρασε τη δημιουργική του δράση με περίσσια σύνεση, κατακτώντας το προσωπικό του ιδίωμα με λογισμό και όραμα».

Διάρκεια έκθεσης: Έως 15 Οκτωβρίου 2010.

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου