Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Κεραμικές συνομιλίες στην... Αίγινα


Με συνδετικό κρίκο τον πυλό, τη φωτιά και την Αίγινα δεκαοκτώ κεραμίστες από το όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, συναντιούνται στην έκθεση «Κεραμικές Συνομιλίες» που φιλοξενείται στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας στην Κολώνα από τις 11 Σεπτεμβρίου.
ι καλλιτέχνες καταθέτουν ενδιαφέρουσες, όσο και διαφορετικές μεταξύ τους προσεγγίσεις στην κεραμική τέχνη, συνδέοντας δημιουργικά, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της μοναδικής αυτής τέχνης, που έχει μακρά παράδοση στο νησί της Αίγινας.

Συγκεκριμένα στην έκθεση συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Σαβίνα Βασιλειάδη, Μαρία Βλαντή, Κατερίνα Γιάννακα, Νεκτάριος και Γιώργος Γκαρής, Βούλα Γουνελά, Βένια Δημητρακοπούλου, Βύρων Δημητρακούλης, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Καρμηλία Ιατροπούλου, Μάρω Κερασιώτη, Τριανταφυλλιά Κοτάκκη, Κατερίνα Μπουγά, Μαρία Πετράτου, Νίκος Σκλαβενίτης, Έφη Σπηλιώτη, Ηλίας Χριστόπουλος, Helen Mudie.

Η παρούσα έκθεση αποτελεί φυσική συνέχεια της περσινής έκθεσης κεραμικής, επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κολώνας, στο πλαίσιο διεθνούς συμποσίου, η οποία γνώρισε μεγάλη επιτυχία. Η σύγχρονη ελληνική κεραμική τέχνη έρχεται φέτος να συνομιλήσει με την αρχαία, στον ίδιο φιλόξενο χώρο. Η έκθεση χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές ενότητες.
Κεραμικές συνομιλίες στην... Αίγινα

Συγκεκριμένα:

-Τα αρχαία κεραμικά της μόνιμης συλλογής, δίνουν το στίγμα του παρελθόντος και αποτελούν σημείο αναφοράς και έμπνευσης.

- Η παραδοσιακή κεραμική λειτουργεί ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα. Οι κεραμίστες δημιουργούν εδώ χρηστικά αντικείμενα όπου η τέχνη μεταδίδεται τοπικά από το μάστορα στο μαθητή.

- Στην «έντεχνη» παράδοση, οι πηγές έμπνευσης διευρύνονται και το χρηστικό αντικείμενο αποκτά μια πιο προσωπική σφραγίδα, εκείνη του κατασκευαστή-καλλιτέχνη.

- Το πεδίο της σύγχρονης έκφρασης, που αποδεσμεύεται από χρηστικούς-μορφολογικούς περιορισμούς, βρίσκει επίσης δυναμική εκπροσώπηση στην έκθεση. Η ελληνική κεραμική επηρεάζεται σήμερα από το παγκόσμιο γίγνεσθαι και απολαμβάνει πληθώρα πρώτων υλών από το εξωτερικό. Αυτό εμπλουτίζει τις τεχνικές της δυνατότητες και την ωθεί προς ποικίλες νέες κατευθύνσεις.

- Τέλος, ως ξεχωριστή ενότητα, παρουσιάζονται κεραμικά μαθητευομένων κεραμιστών που ασκούνται μελετώντας και αναπαράγοντας εκθέματα του Μουσείου.

INFO:
Η έκθεση «Κεραμικές Συνομιλίες» στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αίγινας (Κολώνα) εγκαινιάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου στις 20.00.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Ώρες λειτουργίας : Καθημερινά 8.30-15.00 εκτός Δευτέρας.
Επιμέλεια έκθεσης: Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Θεοδώρα Χωραφά.
Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας: Κολώνα, Αίγινα τηλ: 22970 /22637
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου