Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Ζωγραφική με κλωστές και μικτή τεχνική" της Κικής Κασόλα-Αλιβιζάτου


Μία διαφορετική έκθεση ζωγραφικής, με έργα στα οποία οι χρωματικές πινελιές αντικαθίστανται από πολύχρωμες κλωστές, παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για την έκθεση "Ζωγραφική με κλωστές και μικτή τεχνική" της Κικής Κασόλα-Αλιβιζάτου, με κεντητές δημιουργίες και αναδημιουργίες που αποτελούν μία πραγματική απόλαυση καλαισθησίας και ομορφιάς στις μέρες μας.

Εγκαίνια: Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010, ώρα 19:00

Η καλλιτέχνιδα ξεκίνησε με αντιγραφές έργων τέχνης, κυρίως ανθρωποκεντρικές, για να εξελιχθεί στις δικές της φανταστικές συνθέσεις με γοργόνες και τον Ποσειδώνα ή τον Μέγα Αλέξανδρο και τη συμβολική σύνθεση "Η Γέννηση της Μέρας". Κατόπιν μιας σειράς κεντητών πορτραίτων των Φαγιούμ σε πιστή αντιγραφή, η δημιουργός θα εκφραστεί με την προσωπική της εικαστική γλώσσα μέσα από τοπία, νεκρές φύσεις και μικτές τεχνικές (τρίμμα κλωστής κολλητό, κλωστές και υφάσματα κολλητά).

Αρχικά, χρησιμοποιεί την κλασσική βελονιά της "ρίζας" ή του "γεμίσματος", αλλά στην εξελικτική της πορεία επιδίδεται σε έναν πειραματισμό με πιο ελεύθερες πινελιές από μακρύτερες κλωστές κολλημένες ή ενωμένες ακατάστατα μεταξύ τους, για να προσδώσει "υφή" και την αίσθηση της φωτοσκίασης στο κέντημά της, το οποίο στη συνέχεια εμπλουτίζει με κολλάζ και μικτές τεχνικές.

Η Κική Κασόλα-Αλιβιζάτου χρησιμοποιεί στα έργα της συνειδητά τις γνώσεις της ως πτυχιούχος της Διακοσμητικής Τέχνης, καθώς και τις σπουδές και την πείρα της στο Αρχιτεκτονικό Σχέδιο. Γενικά, στη δουλειά της κυριαρχεί η τεχνική των Ναϊφ - με λαϊκότερα διακοσμητικά στοιχεία σε μια χαρούμενη διάθεση. Η παραμόρφωση της ανθρώπινης φιγούρας στα έργα της, η οποία θα μπορούσε κατά κάποιον τρόπο να θεωρηθεί υπερβολική, αντισταθμίζεται από την καλαισθησία του χρώματος και την επίπονη και τέλεια τεχνική του κεντήματος.

Το κέντημα είναι μια παραδοσιακή τέχνη, που άρχισε να φθίνει στην εποχή μας. Ωστόσο, η καλλιτέχνιδα, με τις κεντητές δημιουργίες της, στέλνει ένα μήνυμα φρεσκάδας και αισιοδοξίας για την τέχνη του κεντήματος, καλώντας το κοινό να τη γνωρίσει καλύτερα.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-20:00, Κυριακή 10:00-14:00

Επικοινωνία:
210 3621601
Τόπος: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, Αίθουσα "Ιακωβίδης"
Διεύθυνση: Ακαδημίας 50, στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο
Πηγή:http://www.cityofathens.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου