Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Με 23 έργα επιστρέφει στη Γερμανία


Γερμανός από καταγωγή, Ελληνας από επιλογή, ο Χέρμαν Μπλάουτ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την 60ή έκθεσή του, αναδρομικού χαρακτήρα.

Από σήμερα έως τις 24 Οκτωβρίου, στο Ιλερτίσεν στο Σβάμπεν (κοντά στο Μόναχο), όπου γεννήθηκε το 1939 ο ζωγράφος, θα φιλοξενηθούν είκοσι τρία έργα του, τα οποία καλύπτουν αντιπροσωπευτικά όλη τη δουλειά του από το 1970 έως σήμερα και όλες τις ενότητες έργων του, από το «Ο κύριος και δεσπότης των χρωμάτων» και «Κριτική προσέγγιση ενός κόσμου που χάνεται» μέχρι τον προτελευταίο κύκλο «Δουλεύοντας» που θα ξεχωρίζει στην έκθεση.

Ο χώρος παρουσίασης είναι ένα ανάκτορο του 12ου και 13ου αιώνα, το Βένλινσλος.

Ο Χέρμαν Μπλάουτ, μέλος της γερμανικής Οργάνωσης εναντίον του πολέμου, ζει και εργάζεται στην Ελλάδα από το 1966, ενώ το 1999 απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα. «Ο Μπλάουτ είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιδιότυπο αμάλγαμα δύο γεωγραφικά όσο και αισθητικά αντιπαρατιθέμενων πατρίδων», γράφει στον κατάλογο η Νέλλη Κυριαζή, διευθύντρια της Δημοτικής Πινακοθήκης Αθηναίων.

Πολιτισμικά στοιχεία από τις δύο πατρίδες έχουν ενσωματωθεί στο έργο του, σε ένα εντελώς προσωπικό ύφος που τελειοποιεί με τον χρόνο ο Χέρμαν Μπλάουτ και γνωρίζουμε από τις 59 ατομικές του εκθέσεις, σε Ελλάδα και εξωτερικό, ανάμεσά τους τέσσερις αναδρομικές.

Το χρώμα και η τεχνική του εκθειάζονται από τη Ν. Κυριαζή: «Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρείται ως ένας από τους λίγους εναπομείναντες λαμπρούς κολορίστες στον χώρο της τέχνης», ενώ τα έργα του, λάδια και υδατογραφίες, «μαρτυρούν ότι έχει προηγηθεί μια τεράστια προετοιμασία προβληματισμού και έρευνας που υποστηρίζει θεαματικά τις δεξιότητες του καλλιτέχνη», χωρίς «η τελειότητα της δουλειάς του» να «συρρικνώνει τον αισθαντικό της χαρακτήρα».

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου