Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο ΙΜΚ


Ο Κώστας Σπυρόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και γνωστός ζωγράφος, εκθέτει στο Ίδρυμα Μ। Κακογιάννης από την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012, σειρά πρόσφατων έργων του, που επικεντρώνονται στο σύγχρονο τοπίο της πόλης με ιδιότυπες συνθέσεις και πληθωρικά χρώματα.

Η δουλειά του Κώστα Σπυρόπουλου, των τελευταίων χρόνων, πραγματεύεται την εικόνα του αστικού τοπίου όπως διαγράφεται και λειτουργεί πρωτογενώς ως χώρος δραστηριότητας της όψιμης πολιτιστικής δομής. Για τον ζωγράφο Κώστα Σπυρόπουλο το αστικό τοπίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αστική δημοκρατία που έχει την προέλευσή της σε παλαιότερους αυστηρά δομημένους κοινωνικούς σχηματισμούς. Διατηρεί το ενδιαφέρον του κυρίως ως μια αρθρωμένη δήλωση υπαρξιακής υπόστασης και επικοινωνίας σαν ένα αναπόφευκτα οργανωμένο πεδίο, που διαπραγματεύεται και κρίνει την ατομική ελευθερία. Κάθε νέος αναπτύσσεται και βιώνει το αστικό τοπίο, ως νέος πρωτόπλαστος, που είναι ένα "απειλητικά" προστατευτικό πλαίσιο που θέτει όρια και επιζητεί κατανόηση, αποκρυπτογράφηση και συναίνεση.

Υπάρχει σαφήνεια στην απόδοση των χώρων, που βρίσκονται σε αρμονία με την εικόνα των αθλητών της πόλης και των άλλων μορφών που ζουν και βιώνουν το περιβάλλον. Οι πίνακες του ζωγράφου απεικονίζουν ενίοτε την εσωτερική ζωή του αστού, που πότε βασανίζεται αλλά και πότε προάγεται και ευοδώνεται από το πλαίσιο στο οποίο αναπτύσσεται, δραστηριοποιείται και σκέφτεται βιώνοντας εμπειρίες καθημερινές που έχουν αξία μοναδική, ερωτική πολλές φορές, γιατί προστιθέμενη η καθημερινότητα αποτελεί ολοκλήρωση της νοηματικής ύπαρξης.

Στο πιο πάνω πλαίσιο θίγονται και συγκεκριμένες εκδοχές, χαρακτηριστικές της αστικής ζωής, όπως τα όρια της πόλης που απειλούν το φυσικό τοπίο, η αυξανόμενη παρουσία βίας στους δρόμους, η απειλητική αισθητική της τηλεόρασης και η παραπληροφόρηση, γίνεται ένας υπαινιγμός ως προς την αληθή γνώση και την δίχως εννοιολογικό περιεχόμενο πληροφόρηση. Χρησιμοποιούνται επίσης εικόνες από την μαζική κουλτούρα, τα λαϊκά έντυπα, τη διαφήμιση στον κόσμο της μαζικής κατανάλωσης και των μαζικών προϊόντων.

Έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο ΙΜΚ

Όπως σημειώνει ο ίδιος: "Κάθε αντικείμενο είναι ωραίο ή άσχημο ανάλογα με τη ματιά που το βλέπουμε..."


ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
Κώστας Σπυρόπουλος
"Αιέν αριστεύειν... στο σύγχρονο αστικό τοπίο"

Από Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011 έως Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012
Αίθουσα: Εκθεσιακός Χώρος - 1ος Όροφος

Έκθεση του Κώστα Σπυρόπουλου στο ΙΜΚ

Εγκαίνια: Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011, στις 19:30
Διάρκεια: 14.12.2011 - 8.01.2012
Κλειστά: 24, 25, 30, 31/12/2011 - 1/1 και 6/1/2012
Ώρες λειτουργίας: Δ-Κ 18:00-22:00

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,

Τηλ. 210 3418 550, Ιστοσελίδα: www.mcf.gr

Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο athensheart
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου