Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Το Άγιον Όρος στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο


Η έκθεση "Άγιον Όρος" του Ευθύμιου Βαρλάμη θα παρουσιαστεί από τις 7 Νοεμβρίου στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 60 ζωγραφικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία απεικονίζουν μοναστήρια, σκήτες και τοπία του Αγίου Όρους। Η ζωγραφική συνδυάζεται με κατασκευές στο χώρο και συνοδεύεται από μουσική επένδυση ώστε να δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να μεταφερθεί νοερά στο Άγιον Όρος και να "βιώσει" την ατμόσφαιρα και τις αξίες της αγιορείτικης κληρονομιάς.

Στην πρώτη αίθουσα θα υποδέχεται τον θεατή μία τρισδιάστατη κατασκευή εκκλησίας, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν σε αντίγραφα οι τοιχογραφίες από το καθολικό της Μονής Σταυρονικήτα. Στην τελευταία αίθουσα μία άλλη κατασκευή "Το Δωμάτιο των Μοναχών" αποπειράται να αποδώσει τη μυσταγωγία της Αγιορείτικης ζωής.
Ο δημιουργός σημειώνει χαρακτηριστικά: "Το Άγιον Όρος μιλάει στην ψυχή μας, μας διδάσκει τη λιτότητα και την ταπείνωση, την ευγνωμοσύνη και τη δοξολογία, αλλά το κυριότερο διευκολύνει την υπέρβαση. Κάθε Έλληνας φυλάει μέσα στην καρδιά του το δικό του προσωπικό Άγιον Όρος και αυτό μας ενώνει να κρατήσουμε τις αρχέγονες αξίες που οδηγούν την ανθρωπότητα στο φως, την αλήθεια. Γιατί η μόνη και απόλυτη αλήθεια είναι ο Θεός".

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, ενώ συμμετέχουν ενεργά οι Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας και ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής। Την οργάνωση της έκθεσης έχει αναλάβει το Πειραματικό Εργαστήρι Βεργίνας σε συνεργασία με το "ART MUSEUM" της Αυστρίας.

Διάρκεια έκθεσης: 8 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2011
Ωράριο λειτουργίας έκθεσης: Τρίτη-Πέμπτη: 8.30-15.00, Παρασκευή-Κυριακή: 8.30-20.००
Πηγή:http://www.e-go.gr

2 σχόλια:

  1. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση την συστήνω ανεπιφύλακτα σε όλους !!!
    Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Στέλιο!Συμφωνώ!Ο Βαρλάμης είναι
    εξαιρετικός!
    Ελπίζω να τα καταφέρω να πάω!
    Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια και σε σένα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή