Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

«Η Πόλη ανοίγεται στα Παιδιά» Παιδί – Πόλη – Τέχνη: Το Παιδί στη Ζωγραφική των Συλλογών της Πινακοθήκης Δήμου Αθηναίων


Ο Πολιτισμικός Οργανισμός Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Η πόλη ανοίγεται στα παιδιά με περιεχόμενο τη σχέση Παιδί - Πόλη - Τέχνη, παρουσιάζει, από 12 Οκτωβρίου έως 30 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη - κτήριο Μεταξουργείου, έκθεση ζωγραφικής με έργα από τις Συλλογές της Πινακοθήκης που φιλοτεχνήθηκαν από Έλληνες καλλιτέχνες με θεματική αφετηρία το παιδί.

Στην Ιστορία των Εικαστικών Τεχνών, διαχρονικά, το παιδί με τους συμβολισμούς και την τρυφερότητα της ύπαρξής του κινητοποίησε την έμπνευση των καλλιτεχνών. Από τον εναγκαλισμό της Βρεφοκρατούσας, τις Meninas του Velasquez, τον Goya και τον Zurbaran, στον Ακαδημαϊσμό και τους Μοντέρνους, παιδιά σε προσωπογραφίες, είτε σε πολυπρόσωπες συνθέσεις πρωταγωνιστούν ως πρίγκιπες, ή ως μικροί ήρωες της καθημερινότητας, δείχνοντας συχνά και το κοινωνικό στίγμα της εποχής.
Από τους Έλληνες Ακαδημαϊκούς ζωγράφους ο Γεώργιος Ιακωβίδης φιλοτέχνησε μια μεγάλη σειρά έργων με το θέμα αυτό, αποτυπώνοντας με δεξιοτεχνία και εκφραστικότητα την παιδική ηλικία.

Στη μικρή αντιπροσωπευτική έκθεση της Πινακοθήκης συμμετέχουν με έργα τους παλαιοί και σύγχρονοι καλλιτέχνες της Συλλογής. Ενδεικτικά οι Θεόφραστος Τρανταφυλλίδης, Αλέξανδρος Χριστοφής, Παύλος Μαθιόπουλος, Ανατολής Λαζαρίδης, Περικλής Λύτρας, Άννα Κινδύνη, Κούλα Μπεκιάρη, Γιώργος Βαρλάμος, Μαρία Γιαννακάκη, Χρόνης Μπότσογλου.
Την επιμέλεια της έκθεσης είχε η Νέλλη Κυριαζή, διευθύντρια Πινακοθήκης και Μουσείων του Δήμου Αθηναίων.
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο πλαίσιο της έκθεσης
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων συνεχίζει τη δημιουργία και την εκπόνηση πρωτότυπων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες και για παιδιά με ιδιαίτερες ανάγκες, και προσκαλεί όλους τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα παιδιά, μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνών» στο κτήριο του Μεταξουργείου!

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες διεξάγονται καθημερινά 10:00- 14:00 (εκτός Σαββάτου, Κυριακής και Δευτέρας), είναι διάρκειας μίας (1) διδακτικής ώρας και η συμμετοχή των μαθητών σ' αυτά είναι δωρεάν.
Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της έκθεσηςhttp://www.blogger.com/img/blank.gif με e-mail ή fax, σε συνεργασία με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Ξεναγήσεων της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.
Οι υπεύθυνοι των σχολικών ομάδων μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να ενημερωθούν στα τηλέφωνα: 210-3313038, 3240762, κα Ελένη Βαλκανά.



Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων - Κτήριο Μεταξουργείου: Λεωνίδου και Μυλλέρου (Μεταξουργείο), Στάση metro: Μεταξουργείο
Πληροφορίες: 210 3231841 & 210 5202420 & 421Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως και Σάββατο 10.00-14.00 & 17.00-21.00, Κυριακή 10.00-14.00, Δευτέρα κλειστά
Πηγή:http://athenscityculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου