Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Εικόνες της Αιγύπτου» στο Ίδρυμα Ευγενίδου


Εικόνες της Αιγύπτου" είναι ο τίτλος σειράς εκδηλώσεων που διοργανώνονται τον μήνα Οκτώβριο 2011 από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Οι ενδιαφέρουσες αυτές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Ίδρυμα Ευγενίδου και περιλαμβάνουν την Έκθεση Ζωγραφικής της Σύγχρονης Εικαστικού από την Αίγυπτο Carelle Homsy, που φέρει τον ίδιο τίτλο, καθώς και την παρουσίαση της εντυπωσιακής ταινίας θόλου "Τα Μυστήρια του Νείλου", η οποία θα προβάλλεται στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο।
"Κύριος στόχος της εκδήλωσης", τονίζει η Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα, "είναι να προσφέρει στο κοινό μια μικρή μόνο "γεύση" από την Αίγυπτο, και να υπογραμμίσει τις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο." "Άλλωστε", συνεχίζει η Πρεσβεία, ιστορικά οι δύο χώρες "αντάλλασαν" πολιτισμό και γνώση και δίδαξαν τον αλληλοσεβασμό σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής, της ατομικής και της θρησκευτικής ζωής”.

Η Αίγυπτος ήταν και είναι γη ειρήνης και ευημερίας. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε το σύμβολο της αναγέννησης της Αλεξάνδρειας, η οποία αποτέλεσε μια Μεσογειακή Μεγαλόπολη, που ανέδειξε τους πρώιμους δεσμούς ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αιγυπτίους, δεσμούς στενότατους που υπάρχουν ως τα σήμερα. Οι Έλληνες που έζησαν στην Αλεξάνδρεια παλαιότερα την αναπολούν με ιδιαίτερη νοσταλγία, ενώ οι Αιγύπτιοι που ήλθαν στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες αισθάνονται την αγάπη με την οποία περιβάλλονται από τους Έλληνες.

Η Αίγυπτος ήταν και παραμένει μια χώρα φιλόξενη, ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός λόγω των σπουδαίων ιστορικών μνημείων της, της ομορφιάς της αλλά και των ζεστών της ανθρώπων.
Το ειδικό αυτό αφιέρωμα που φιλοξενείται μεταξύ 18 και 30 Οκτωβρίου 2011 στο Ίδρυμα Ευγενίδου περιλαμβάνει την έκθεση ζωγραφικής της σύγχρονης Αιγύπτιας εικαστικού Carelle Ηomsy με 25 πίνακες ζωγραφικής, στου οποίους μεταφέρει την αντίληψή της για τη ζωή στη σύγχρονη Αίγυπτο.

«Εικόνες της Αιγύπτου» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Στο έργο της Carelle Homsy κυριαρχούν πτυχές του εξπρεσιονισμού και του φοβισμού, όπου η ίδια καταφεύγει, προκειμένου να εκφράσει τα συναισθήματά της με μέσο την παρα-μόρφωση των μορφών και την ένταση των χρωμάτων. Επιπλέον, στα έργα της κυριαρχούν ανθρωπιστικοί και κοινωνικοί προβληματισμοί, η παραδοσιακή σύγκρουση καλού και κακού, ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης.
«Εικόνες της Αιγύπτου» στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η έκθεση Ζωγραφικής θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό από 18 έως 30 Οκτωβρίου 2011 και θα δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κοινό να αποκτήσει μια ενδιαφέρουσα εικόνα από την σημερινή Αίγυπτο. (Ώρες λειτουργίας, καθημερινά: 10:00 - 20:30.
Η ταινία θόλου "Τα μυστήρια του Νείλου", η οποία προβάλλεται στο γιγάντιο θόλο του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, προσκαλεί το κοινό σε μια εντυπωσιακή περιπέτεια στο μεγαλύτερο και πλέον επικίνδυνο ποταμό του Πλανήτη: τον Γαλάζιο Νείλο.

Η ταινία παρακολουθεί βήμα προς βήμα και για 114 ημέρες την εξερευνητική αποστολή στην προσπάθειά της να διασχίσει τον γαλάζιο Νείλο από τις πηγές του ως τις εκβολές του στην Μεσόγειο Θάλασσα. Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα προβολών μπορείτε να αντλήσετε από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου.

"Εικόνες της Αιγύπτου"

Σειρά Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
Από την Πρεσβεία της Αιγύπτου στην Αθήνα και το Ίδρυμα Ευγενίδου

IΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ, Λεωφ. Συγγρού 387, 175 64
Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11, Τ.: 210 9469600.

Πηγή:http://www.e-go.grΣύνδεσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου