Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

«Καλειδοσκόπιο» της Έφης Χρύση στον Αστρολάβο


Ο ζωγραφικός κόσμος της Χρύση είναι γεμάτος από επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία άλλοτε παραπέμπουν σε κάποιο φυσικό στοιχείο ή αντικείμενο κι άλλοτε σε απλά γεωμετρικά σχήματα.


Συμμετρικά σχήματα, σε συνεχείς εναλλαγές και μετασχηματισμούς, εικαστικά παιχνίδια με γεωμετρικές φόρμες και έντονα χρώματα, που δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις।


Είναι το "Καλειδοσκόπιο", η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Εφης Χρύση, στην αίθουσα τέχνης "Αστρολάβος - Δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι). Τα έργα της Χρύση εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της οπτικής τέχνης, καλλιτεχνικού κινήματος που σχετίζεται με την αλληλεπίδραση μεταξύ επίπεδης εικόνας και ψευδαίσθησης, όρασης και νόησης.

Ο ζωγραφικός κόσμος της Χρύση είναι γεμάτος από επαναλαμβανόμενα μοτίβα, τα οποία άλλοτε παραπέμπουν σε κάποιο φυσικό στοιχείο ή αντικείμενο κι άλλοτε σε απλά γεωμετρικά σχήματα. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύνδεση των σχημάτων με έννοιες, όπως ο κύκλος με τη ζωή, η πυραμίδα με την ανάταση ή το τετράγωνο με τη λογική.

Η φύση αλλά και η ίδια η επιστήμη της Γεωμετρίας παίζουν το ρόλο τους στο φανταστικό σύμπαν της ζωγράφου, καθώς αποτελούν πηγές της έμπνευσής της για τα μοτίβα των δημιουργιών της। Αστέρια και αστερίες, ήλιοι και φεγγάρια, κύματα και βότσαλα, μύλοι και πυραμίδες, πλανήτες και τοτέμ, κύβοι και μπίλιες, σπαθιά και λέπια, κορδέλες και βεντάλιες, πλέκονται μεταξύ τους σε μια βαθιά άρρηκτη σχέση. Τα χρώματα και οι τονικές σχέσεις, άλλοτε σε αρμονία κι άλλοτε σε έντονες αντιθέσεις, παρασύρουν τον θεατή σε ένα εικαστικό άπειρο.

"Τα έργα της Χρύση αφορούν σ΄ έναν εναλλακτικό κόσμο - το εικαστικό άπειρο", αναφέρει ο ιστορικός τέχνης Μεγακλής Ρογκάκος, προσθέτοντας: "Εκ των πραγμάτων οι συνθέσεις της βασίζονται στο πεπερασμένο της ύλης, όμως εκτείνονται πέρα από τα όρια του χρόνου και του χώρου, εν δυνάμει προς το άπειρο".

Η Εφη Χρύση, αφού αποφοίτησε από το Κολέγιο Πίερς το 1979, σπούδασε στη Σχολή Κοινωνικών Λειτουργών του Ιδρύματος Ανωτέρας Κοινωνικής Εργασίας στην Αθήνα και στη συνέχεια Εσωτερική Διακόσμηση και Σχέδιο στο Λονδίνο. Τα μαθήματα αρχιτεκτονικού σχεδίου που παρακολούθησε αργότερα της μετέδωσαν την αγάπη για τη γεωμετρία και τις γραμμές. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Οκτωβρίου

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου