Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

17 αιώνες γεμάτοι... φως


Το φως και η ιστορία των φωτιστικών μέσων από το Βυζάντιο έως σήμερα, είναι το αντικείμενο της έκθεσης "Μια ιστορία από φως, στο φως", που εγκαινιάζεται στις 31 Οκτωβρίου στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη।

Την έκθεση διοργανώνουν από κοινού το Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού "Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών". Σ' αυτούς τους 17 αιώνες, από τον 4 αι. μ.Χ. έως σήμερα, καταγράφεται η συνέχεια της χρήσης της φωτιάς για φωτισμό, όπως συνέβαινε στην αρχαιότητα, αλλά και η μεγάλη τομή της επινόησης του ηλεκτροφωτισμού, που άλλαξε ριζικά την αντίληψή μας για τον τεχνητό φωτισμό. Η ιστορία αυτή είναι μέρος της μεγάλης αφήγησης της κατάκτησης της φωτιάς, δηλαδή της ίδιας της αφήγησης του πολιτισμού του ανθρώπου. Τη συγκλονιστική αυτή κατάκτηση ακολούθησε η ανάπτυξη των τεχνικών για την αφή και τη διατήρηση της φλόγας. Ταυτόχρονα αναπτύσσεται και η ιστορία των μέσων για την αφή και τη διατήρηση του πυρός ως πηγής φωτός.

Οι πυρσοί και τα δαδιά, οι εστίες και τα λυχνάρια, τα κεριά και οι καντήλες, όπως και οι λάμπες πετρελαίου, ως μέσα φωτισμού, είναι στην ουσία τα μέσα διατήρησης του πυρός. Και αυτό ισχύει μέχρι και για τον λαμπτήρα πυράκτωσης γιατί και αυτός "δια του πυρός" λάμπει.

Τα αντικείμενα φωτισμού που εκτίθενται, προέρχονται από τις συλλογές των δύο Μουσείων, του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, καθώς και από τις συλλογές 13 επιπλέον φορέων και ιδιωτών, ανάμεσά τους το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης-Μπενάκη, το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας, το Αρχοντικό Τοσίτσα στο Μέτσοβο.

Η έκθεση θα μείνει ανοιχτή για το κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 11 Ιουνίου 2012 με είσοδο 1 ευρώ।

Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου