Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Ιαπωνική τέχνη στο Παρίσι... μέσω Κέρκυρας


Από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης, στο Maison de la Culture du Japon।
Εντυπωσιακό παρών δίνει αυτές τις ημέρες στο Παρίσι το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, το οποίο παρουσιάζει ένα τμήμα της πλούσιας συλλογής του και συγκεκριμένα τυπώματα της τέχνης ukiyo-e στο Maison de la Culture du Japon.

Στην έκθεση, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Τετάρτη και θα διαρκέσει ως τις 17 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται 173 ιαπωνικές ξυλογραφίες της συλλογής Μάνου, έργα των πιο μεγάλων δημιουργών της τέχνης ukiyo-e, τα οποία χρονολογούνται ανάμεσα στον 18ο και 19ο αιώνα.

Θεωρείται μάλιστα μείζον καλλιτεχνικό γεγονός δεδομένου ότι οι ξυλογραφίες αυτές, φέροντας τις υπογραφές οκτώ εκ των σημαντικότερων δημιουργών ukiyo-e (Hokusai, Utamaro, Sharaku, Hiroshige κ. α.) εκτίθενται για πρώτη φορά στη Γαλλία.

«Οκτώ δάσκαλοι του Ukiyo-e. Αριστουργήματα από το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας» είναι ο τίτλος αυτής της έκθεσης με τις «εικόνες του επιπλέοντος κόσμου», όπως έχει χαρακτηριστεί το συγκεκριμένο, το οποίο άσκησε καταλυτική επίδραση στην ευρωπαϊκή και στην αμερικανική τέχνη, ξεκινώντας από τους ιμπρεσιονιστές και φτάνοντας ως το σύγχρονο κόμικ.

Το Μουσείο Ασιατικής Τέχνης της Κέρκυρας, μοναδικό στην Ελλάδα, κατέχει μια πλούσια ιαπωνική συλλογή, αφού τα τυπώματα ukiyo-e φθάνουν σε αριθμό τα 1.600! Ολα έχουν συγκεντρωθεί από τον Γρηγόριο Μάνο, έλληνα πρέσβη στη Βιέννη στις αρχές του 20ου αιώνα.

Οσον αφορά εξάλλου το Maison de la Culture du Japon είναι το σημαντικότερο και πιο σύγχρονο ίδρυμα προώθησης του Ιαπωνικού Πολιτισμού στην Ευρώπη. Εγκαινιάστηκε το 1982 και φιλοξενείται σε κτίριο έντεκα ορόφων στην καρδιά του Παρισιού, δίπλα στον πύργο του Άιφελ.

Μετά από όλα αυτά η έκθεση θεωρείται ότι θα λειτουργήσει και ως συνδετικός κρίκος προάγοντας τις τριμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Ιαπωνίας και Γαλλίας।

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου