Διεθνής Μουσική Κοινότηταwww.music-village.gr
Αγαπητοί φίλοι του Μουσικού Χωριού,εκ μέρους της διοργάνωσης ευχαριστούμε θερμά τους σπουδαστές και τους καλλιτέχνες/εκπαιδευτικούς που μας έκαναν την τιμή να παρευρεθούν και να υπηρετήσουν τη μουσική κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες του Αυγούστου.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τον απολογισμό των δραστηριοτήτων του Μουσικού Χωριού 2011. Θα εκτιμούσαμε ιδιαίτερα την συμμετοχή σας στην αξιολόγηση των αυτών των δραστηριοτήτων και θα χαιρόμασταν να διαβάσουμε στο artree@music-village.gr, σχόλια και παρατηρήσεις που αφορούν στην βελτίωση της διοργάνωσης.
Από τις 17 Αυγούστου ως την 1η Σεπτεμβρίου 2011 συμμετείχαν ενεργά πάνω από 300 σπουδαστές και επαγγελματίες μουσικοί απ’ όλο το κόσμο. Η συμμετοχή τους δεν περιορίστηκε στα εργαστήρια και την παρακολούθηση συναυλιών, αλλά επεκτάθηκε σε ομαδική δημιουργική δράση και παραγωγή δρώμενων και μουσικών project σε καθημερινή βάση. Παράλληλα, από τον Άγιο Λαυρέντιο περάσαν πάνω από 2000 μουσικόφιλοι που τιμήσαν τον θεσμό με την παρουσία τους.
Σαν διοργάνωση θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους αυτούς που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτού του θεσμού, ιδιαίτερα την Αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού του Δήμου Βόλου, τις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Αγίου Λαυρεντίου, τον Κώστα Γιαννακίδη, τις εκδόσεις Μεταίχμιο, την Red Creative, την Dissonance Records, τον 95,8, το Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου, την ΕΡΑ Βόλου, καθώς και το ανθρώπινο δυναμικό του Αγίου Λαυρεντίου που αγκάλιασε μια ολόκληρη κοινωνία καλλιτεχνών με αγάπη και υπομονή. Ειδικά τους Γιάννη Αγαπητό, Αποστόλη Βέργο, Θανάση Αρμάγο, Μαρία Χουρμουζιάδου, Ρίτα και Λητώ Ιωαννίδη, Πέτρο Μύλλερ και Κατερίνα, Αποστόλη Λουάρη, Γιώργο Ζαγόρη, Αχιλλέα Τολούδη, την οικογένεια Κλυδωνάρη, την Έρη, την Τάνια Κολέτσιου, το Δημήτρη Παππά και τα ζεύγη Δημητρακόπουλου και Καλλιπολίτη, για τη συνεχή τους πολύτιμη υποστήριξη και συνεισφορά.
Οι άνθρωποι που στηρίξαν ηθικά και υλικά το φετινό Μουσικό Χωριό είναι περισσότεροι παρά ποτέ και τα ονόματα τους θα δημιουργούσαν μία μακροσκελή λίστα. Τους ευχαριστούμε όλους θερμά. Ιδιαίτερα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελένη Παπαγεωργίου, η οποία για ένα τετράμηνο συντόνιζε και ενημέρωνε αδιάκοπα σπουδαστές, καθηγητές, αλλά και την ίδια τη διοργάνωση.
Ευχαριστούμε θερμά τους πολύτιμους εθελοντές (Χριστιάνα Βέη, Ευδοξία Καρακάντζη, Βασιλική Κουλούδη, Ορφέα Παυλίδη και Γιώργο Κιούση) του Μουσικού Χωριού που βοήθησαν στο στήσιμο των μουσικών παραστάσεων και στην παραγωγή. Ειδικά τον διευθυντή παραγωγής Αλέξανδρο Σεϊταρίδη για την άψογη συνεργασία σε επίπεδο τεχνικού συντονισμού, ηλεκτρονικού σχεδιασμού και ενημέρωσης της ιστοσελίδας.
Την ομάδα παραγωγής «dangerous» για την αναπάντεχη ώθηση που χάρισαν στο Μουσικό Χωριό υλοποιόντας την ιδέα τους για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου μουσικού ντοκυμαντέρ. Ειδικά τους Ανδρέα Σιαδήμα και Γιάννη Αγγελάκη που εξακολουθούν να εργάζονται επάνω στην ψηφιακή αποτύπωση των δρώμενων του Μουσικού Χωριού.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε θερμά το Νικόλα Χρυσό για τη συνεχή φωτογραφική κάλυψη, το Λεωνίδα Παλάσκα για τον ήχο και την τεχνογνωσία, τον Κώστα Ζουλιάτη για τη βιντεοληψία, τον Τριαντάφυλο Τριανταφύλλου που παραχώρησε το ιστορικό καφενείο της πλατείας στη διοργάνωση, καθώς και τη Μητρόπολη Δημητριάδος για την παραχώρηση του αρχοντικού «Γκλαβάνη».
Πολύ θερμά, ευχαριστούμε όλους τους μουσικούς, καλλιτέχνες, παιδαγωγούς και επιστήμονες που προσέφεραν απλόχερα τη γνώση και την εμπειρία τους στα μουσικά εργαστήρια και, βέβαια, όλα τα μικρά και μεγάλα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτά, για τα μαθήματα ζωτικότητας και δημιουργικότητας που μας παρέδωσαν!
ΜΟΥΣΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/MASTERCLASSES 2011
Φιλοξενήθηκαν οι εξής 48 Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες/παιδαγωγοί οι οποίοι συντόνισαν τις παρακάτω κατευθύνσεις ομαδικής δράσης. Αυτές αποτελούνται από τμήματα εξειδικεύσεων που λειτουργούν διαδραστικά και ολοκληρώθηκαν σε δύο κύκλους των έξι ημερών, ενώ η στέγαση τους έγινε σε ζωτικούς εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Αγίου Λαυρεντίου και της γύρω δασικής περιοχής.
ΜΟΥΣΙΚΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ // ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ
Γιάννης Μυράλης, Εύα Ιεροπούλου, Κώστας Μπραβάκης, Μαρία Θωίδου, Φανή Μόραλη
ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Beat Furrer (Eλβετία), Παναγιώτης Κόκορας, Chris Dahlgren (ΗΠΑ/Βερολίνο), Αντώνης Ανισέγκος, dissonArt ensemble, Hayden Chisholm (Νέα Ζηλανδία/Βαρκελώνη)
ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΩΝΗ
Σαβίνα Γιαννάτου, Μάρθα Μαυροειδή
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Σίμος Παπάνας
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βλαδίμηρος Συμεωνίδης
ΠΑΛΑΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ
Νima Ben David (Γαλλία), Δημήτρης Κούντουρας (Αυστρία), Ανδρέας Λινός (Γαλλία), Θοδωρής Κίτσος
ΡΥΘΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Κώστας Αναστασιάδης
ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ & ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Spyweirdos
ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΟ
Μάρθα Φριντζήλα, Bασίλης Μαντζούκης
ΧΟΡΟΣ ΚΑΙ PERFORMING ARTS
Λίντα Καπετανέα, Jozef Frucek (Σλοβακία)
ΛΑΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΕΛΛΑΔΑ & ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Μάνος Αχαλινωτόπουλος, Κυριάκος Γκουβέντας, Χρήστος Ζώτος, Ανδρέας Κατσιγιάννης, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρήστος Τσιαμούλης, Δημήτρης Μυστακίδης, Θεοδώρα Αθανασίου, Δήμος Βουγιούκας, Romica Serban (Ρουμανία)
Zotu Serban (Ρουμανία), Bebe Serban (Ρουμανία)
ΑΣΤΙΚΕΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ
Χάρης Λαμπράκης, Eυγένιος Βούλγαρης, Haig Yazdjian
TO ΣΩΜΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ
Γιώργος Φωτιάδης, Μαριάννα Αστρακά, Αλέξανδρος Πουλέκας
ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
Παναγιώτης Κόκκορας, dissonArt ensemble, Αλέξανδρος Ευκλείδης, Πέτρος Τουλούδης
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ / PROJECT 2011
Παρακάτω οι προγραμματισμένες συναυλίες, παραστάσεις, προβολές και άλλες δράσεις κατά σειρά χρονολογικής εμφάνισης. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι, εκτός από αυτές, πραγματοποιήθηκαν, σε καθημερινή βάση, αυθόρμητες, ακόμη και παράλληλες συμπράξεις σπουδαστών, καθηγητών, προσκαλεσμένων, παιδιών, επισκεπτών και ντόπιων! Οι συμπράξεις αυτές, πολλές φορές διεκδίκησαν και κέρδισαν τη προσοχή του κοινού σε κάθε γωνιά του Αγίου Λαυρεντίου.
Beat Furrer: πορτραίτο
Mε αφορμή το εργαστήριο/masterclass σύνθεσης με τον διεθνούς φήμης συνθέτη Beat Furrer, το dissonArt ensemble παρουσίασε έργα του συνθέτη.
Φοίβος Δεληβοριάς
Ο «Αόρατος Άνθρωπος» με καινούργια τραγούδια
Παρέα με μια μπάντα υπερηρώων, κατεστραμμένων από κυβερνητικά πειράματα (τον Hulk μπασίστα Σταμάτη Σταματάκη, τον Ψαλιδοχέρη ντράμερ Σωτήρη Ντούβα και τον Εκατόγχειρα πολυοργανίστα Γιώργο Κατσάνο), έκαναν δυνάμεις τις αδυναμίες τους, καταπολέμησαν το άδικο και καθάρισαν το Μουσικό Χωριό από τους πονηρούς. Με βάση τον καινούργιο δίσκο του «Ο Αόρατος Άνθρωπος», έπαιξαν με απρόσμενο τρόπο τα παλιότερα τραγούδια του, και οδηγήθηκαν μέσα από δαιδαλώδεις διασκευές στον λυτρωτικό χορό του τέλους.
Προβολή:
ANAPARASTASIS –Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ (1926-1970)
Ένα ντοκιμαντέρ του Κωστή Ζουλιάτη (1η προβολή)
Μεταμεσονύκτια συναυλία
«Παλιώνει μη δε λιώνει...»
Πιανιστικά λιανοτράγουδα του Σοπέν με αφορμή τον τρίτο αιώνα του!
Θόδωρος Κοτεπάνος: πιάνο
«Grab it»
Θεόφιλος Σωτηριάδης (σαξόφωνο, live electronics)
σε έργα Γ. Κυριακάκη (1η εκτέλεση), Ε.Lillios, M. Mανουσάκη, S.Reich, Γ.Σπυροπούλου και J.Ter Veldhuis.
Συναυλία των εργαστηρίων για τον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και την «αυθόρμητη σύνθεση»
Τα μέλη των εργαστηρίων «ελεύθερος αυτοσχεδιασμός και αυθόρμητη σύνθεση στα μουσικά σύνολα» και «εργαστήριο ελεύθερου φωνητικού αυτοσχεδιασμού» παρουσίασαν τις εργασίες τους δημιουργώντας μουσικά σύνολα. Μαζί τους και οι συντονιστές Σαβίνα Γιαννάτου, Αντώνης Ανισέγκος και Chris Dahlgren. Καλεσμένοι οι Hayden Chisholm, Kώστας Αναστασιάδης και Θύμιος Ατζακάς.
«Ο Μικρός Ερωτικός»
Διδασκαλία, συντονισμός: Μάρθα Φριντζήλα, Bασίλης Μαντζούκης
Ο «Μικρός Ερωτικός» είναι ένα project ομαδικής μουσικοθεατρικής δράσης. Επτά ερωτικά ποιήματα μελοποιήθηκαν, δραματοποιήθηκαν και παρουσιάστηκαν στο κοινό.
«Eys in the colors of the rain»
Παράσταση χορού με τους rootlessroot (Λίντα Καπετανέα & Josef Frucek) και τον Γιώργο Φριντζήλα
Kώστας Αναστασιάδης (drums) + Hayden Chisholm (sax)
Δύο από τις παλαιότερες φιγούρες του Μουσικού Χωριού, μαζί με τους μαθητές τους, σε μία κοινή συναυλία – έκπληξη.
Project εργαστηρίου: «Το μικρό σπίτι της Νίνας»
Οι ομάδες των εργαστηρίων «παιδικό τραγούδι και μουσικό παιχνίδι» και μουσικοπαιδαγωγικών στο παραμύθι της Εύας Ιεροπούλου «Το μικρό σπίτι της Νίνας».
Μικρό αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη
Στέφανος Θωμόπουλος: πιάνο
Με αφορμή το «έτος Ξενάκη» και τα 10 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου συνθέτη, παρουσιάστηκαν έργα του για σόλο πιάνο.
Συναυλία παρουσίασης έργων των υποτρόφων του εργαστηρίου σύνθεσης με τον Beat Furrer
Στα πλαίσια του διεθνούς εμβέλειας εργαστηρίου/masterclass σύνθεσης με τον Beat Furrer και το dissonArt ensemble ερμηνευτήκαν σε 1η εκτέλεση τα έργα των υποτρόφων συνθετών του εργαστηρίου.
Εκτέλεση: dissonArt ensemble
Διεύθυνση: Beat Furrer
Σαβίνα Γιαννάτου & σύνολα παλαιάς μουσικής
Entre Av' Eva συναυλία παλαιάς μουσικής
έργα από την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία του Μεσαίωνα
Mε τους ex silentio:
Δημήτρης Κούντουρας - φλάουτο με ράμφος, τραβέρσο & διεύθυνση
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μιλιάδου – βιέλα, Θύμιος Ατζακάς – ούτι
Προβολή: «11 voices» (2009)
Προβολή της ανεξάρτητης παραγωγής του Hayden Chisholm με πορτρέτα μουσικών του Μουσικού Χωριού.
Συναυλία με τη Μαρία Θωίδου
Παλιά και καινούργια τραγούδια της Μαρίας Θωίδου, μαζί με άλλα αγαπημένα και ήχους διάσπαρτους.
Μαρία Θωίδου: στίχοι, φωνή, τραγούδια, ξύλα, Φίλιππος Κωσταβέλης: πιάνο, αναπτήρας, προσάναμμα.
Νίκος Ψοφογιώργος (ντράμς),
Αγαμέμων Μάρδας (μπάσο)
Προβολή: «Satsang – συντροφιά με την αλήθεια» (2010)
Το ντοκιμαντέρ εκτυλίσσεται σε 3 χώρες, την Ινδία, το Νεπάλ και το Θιβέτ. Η ιδιότητά των σκηνοθετών (Μαριάννα Αστρακά – Γιώργος Φωτιάδης) ως εισηγητές της γιόγκα τους ενέπνευσε να ταξιδέψουν στην Ινδική χερσόνησο, εμβαθύνοντας στις τεχνικές της.
Gypsy Balkan Swing Ensemble
Δήμος Βουγιούκας, Romica Serban, Zotu Serban, Bebe Serban
Seven Tears
Συνηχήσεις Ανατολής και Δύσης, λύρας και βιόλας ντα γκάμπα
μέσα από το έργο του John Dowland και της κλασικής μουσικής της Κωνσταντινούπολης
Ανδρέας Λινός, Ηλέκτρα Μηλιάδου, Ιάσων Ιωάννου, Δημήτρης Τίγκας, Νικολέτα Χατζοπούλου - viola da gamba, Θοδωρής Κίτσος – λαούτο, Ευγένιος Βούλγαρης, Γιάννης Μεσσαλάς - yayli tanbur, Σέργιος Βούλγαρης – κρουστά
Συναυλία: Ηaig Yazdjian + guests
Συναυλία/Αφιέρωμα στο Πειραιώτικο Ρεμπέτικο
Με τους συμμετέχοντες εργαστηρίων των Δημήτρη Μυστακίδη & Θεοδώρας Αθανασίου
«Σαντουρόβιολα, Ζυγιές, αμανέδες και ταξίμια»
Ένα αφιέρωμα στη φόρμα και τον αυτοσχεδιασμό του λαϊκού μουσικού πολιτισμού, από το Ανατολικό Αιγαίο ως τη Ρούμελη. Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Μάνος Αχαλινωτόπουλος (κλαρίνο), Κυριάκος Γκουβέντας (βιολί), Χρήστος Ζώτος (λαούτο), Ανδρέας Κατσιγιάννης (σαντούρι), Χρήστος Τσιαμούλης (ούτι), Xάρης Λαμπράκης (νέυ)
Μουσικό Θέατρο: Ιστορίες για στοιχεία και στοιχειά (1η εκτέλεση)
Σύλληψη/μουσική: Παναγιώτης Κόκορας
Σκηνοθεσία: Aλέξανδρος Ευκλείδης
Installation: Πέτρος Τουλούδης
Εκτέλεση: dissonArt ensemble + εθελοντές μουσικοί του Μουσικού Χωριού
Το έργο δημιουργεί μία πολυεπίπεδη σχέση ανάμεσα στο χώρο, τους μουσικούς/επιτελεστές και τους θεατές, αναζητώντας μια πολυαισθητηριακή εξέλιξη του συμβάντος εμπνεόμενο παράλληλα από τη μοναδικότητα του χώρου της πλατείας Χατζίνη στον Άγιο Λαυρέντιο του Πηλίου, που μοιάζει να συνοψίζει τις εικόνες των μαγικών τόπων, όπου το πραγματικό και το υπερβατικό μπορούν να συναντηθούν και να συνομιλήσουν. Τα στοιχεία του ηχητικού τοπίου, που αποτελούν βασικό αντικείμενο της σύνθεσης, όπου θα διαπλέκεται παραδοσιακό ηχητικό υλικό με ηλεκτρονικά επεξεργασμένους ήχους και ηχητικές εγκαταστάσεις, συνομιλούν με το πραγματικό τοπίο και τις ακουστικές του δυνατότητες. Η παρουσία κειμένων, αποσπασμάτων από θρησκευτικά κείμενα, λαϊκά ελληνικά παραμύθια ή, ακόμη, και κείμενα οικονομικών αναλυτών, που πραγματεύονται τη σχέση μεταξύ του άυλου και του απτού, του εικονικού και του πραγματικού, επιτελεί μια υποβλητική και σχολιαστική λειτουργία, χωρίς να αποσκοπεί στη συγκρότηση ενός αφηγηματικού ιστού. Σε ένα άλλο επίπεδο, οι υπερφυσικές δυνάμεις παραλληλίζονται με τα σύγχρονα φαντάσματα της κρίσης. Τα οικονομικά στοιχεία, στοιχειώνουν τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου και τον τρομάζουν, όπως τα στοιχειά των παραμυθιών, εγκαλώντας τον στην τάξη.
The Happy Hour Choir: μία ορχήστρα από φωνές
Η Μάρθα Μαυροειδή με τους μαθητές της παρουσίασαν τις εργασίες του εργαστηρίου.
Συναυλία του εργαστηρίου κλασικής οθωμανικής μουσικής
O Ευγένιος Βούλγαρης (yayli tanbur) με τους συμμετέχοντες του εργαστηρίου του έπαιξαν κλασικά έργα από την μακραίωνη μουσική παραγωγή της Κωνσταντινούπολης.
«ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ»
Πρόγραμμα – δράση του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ
Για δεύτερη χρονιά το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Μουσικό Χωριό διοργάνωσε εκπαιδευτικό πρόγραμμα μουσικοκινητικής αγωγής για παιδιά με αναπηρίες, με τίτλο ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ. Συμμετείχε ομάδα φοιτητών από την ειδικότητα Ειδική Φυσική Αγωγή – Θεραπευτική Γυμναστική του ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ, και παιδιά του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Προβλήματα Όρασης και Πρόσθετες Αναπηρίες Θεσσαλονίκης «ΑΜΥΜΩΝΗ». Υπεύθυνη του προγράμματος ήταν η κυρία Φωτιάδου Ελένη, Επίκ. Καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής του ΤΕΦΑΑ, ΑΠΘ.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ανακοινώσουμε τις εξής δραστηριότητες που θα ολοκληρωθούν μέχρι το Νοέμβριο:
Ανανέωση της οπτικοακουστικής ψηφιακής βιβλιοθήκης του Μουσικού Χωριού στην οποία έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι επισκέπτες του ιστότοπου (www.music-village.gr).
Αποστολή newsletter με το προτεινόμενο πρόγραμμα για το ερχόμενο Μουσικό Χωριό.
ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΗΔΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΙΤΕ ΤΟ WWW.MUSIC-VILLAGE.GR ΓΙΑ ΝΑ ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ!
Η καλλιτεχνική διεύθυνση του Μουσικού Χωριού:
Θύμιος Ατζακάς
Κώστας Μακρυγιαννάκης
Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης