Σάββατο 1 Μαΐου 2010

Καλλιτεχνικά δρώμενα για τους νέους στους χώρους της Μονής Λαζαριστών


Θεατρικά, εικαστικά, χορευτικά και άλλα δρώμενα για τους νέους στους χώρους της Μονής Λαζαριστών, με πρωτοβουλία του ΚΘΒΕ

Θέατρο, φωτογραφία, εικαστικά, χορός, work in progress, street art, video art, δημιουργική γραφή, ακροβατικά, δρώμενα για τις ζωές τσιγγάνων, graffiti, συναντιούνται μαζί με τους νέους δημιουργούς τους, για ενάμιση μήνα στη Μονή Λαζαριστών, που παραχώρησε το Κρατικό Θέατρο Βόρειας, παρουσιάζοντας τον δικό τους «Χώρο Δράσης».

Αναζητώντας διαφορετικούς κώδικες επικοινωνίας με τους νέους ανθρώπους, αλλά και την ίδια την πόλη, το ΚΘΒΕ αποφάσισε και καθιστά από τις 6 Μαΐου ως τις 17 Ιουνίου το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών, χώρο έκφρασης και τόπο συνάντησης νεανικών καλλιτεχνικών ομάδων και σχημάτων.

Πρόκειται για 28 συνολικά σχήματα εναλλακτικής έκφρασης και δημιουργίας που συνθέτουν περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιτέχνες με διαφορετικές μορφές έκφρασης ο καθένας, που καταθέτουν τις δικές τους νέες προτάσεις και ιδέες στον χώρο της καλλιτεχνικής έκφρασης.

Όλα άρχισαν από το αποτέλεσμα μιας μίνι έρευνας, που επιχείρησε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, Σωτήρης Χατζάκης, και αφορούσε τα ηλικιακά και ποιοτικά χαρακτηριστικά των θεατών του θεάτρου. Σε μια πόλη με 100.000 φοιτητές οι νέοι θεατές (ηλικίας 16-25 ετών) του ΚΘΒΕ, δεν ξεπερνούσαν το ποσοστό 2%.

«Με αυτό το δεδομένο αρχίσαμε να ψάχνουμε ποια είναι η καινούργια τελετουργία αυτής της γενιάς. Ποια η θρησκευτικότητα που τους συνενώνει. Τελικά, ο θυμός, είναι διαβατήρια τελετή για να οδηγηθείς στην δημιουργία. Η ουσία είναι η μετάπλαση του θυμού σε δημιουργία. Οι νέοι μας λένε πως τους οργανώνουμε ένα μέλλον, που δεν τους περιέχει. Όταν αποκλείεις έναν νέο να έχει συμμετοχή επί του μέλλοντός του, τότε η ζωή της ίδιας της κοινωνίας τελεί εν κινδύνω. Η λύση βρίσκεται κάτω από τις σκιές των αγαλμάτων. Κάτω από το έπος της πόλης. Η πόλη αυτή έχει πάντα ένα έπος, που μας υποδεικνύει έναν εξωτερικό εχθρό. Όμως, τώρα ο εχθρός είναι εδώ, είναι ο εαυτός μας, είναι ο θυμός μας, είναι το πώς μπορεί κανείς να μεταπλάσει την αντίρρησή του σε διείσδυση στην κοινωνία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ, που μόλις χθες παρουσίασε, από τη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου, το μεγαλύτερο θεατρικό σχήμα που «έπαιξε» ποτέ στο ΚΘΒΕ.

Περισσότεροι από 100 εκπρόσωποι μόνον των καλλιτεχνικών ομάδων, που συμμετέχουν στον «Χώρο Δράσης», παρουσίασαν το πρόγραμμα των εκδηλώσεών τους, οι οποίες θα παρουσιάζονται καθημερινά στο μικρό θέατρο και τον αύλειο χώρο της Μονής Λαζαριστών, που θα μετατραπεί σε σκηνή για τα σκοινιά, απ΄όπου θα κρεμιούνται οι νεαροί ζογκλέρ, έδαφος για τα σκέιτ τους, πίστα για τα κρουστά και τα τραγούδια τους, τοίχος για τα ακροβατικά τους, σκηνικό για «To dance or not to dance», όπως ονομάζουν μια από τις ιδιότυπες χορευτικές τους παραστάσεις, βήμα για να καταθέσουν τα παράπονα, τις προτάσεις και τα οράματά τους νεαροί Roma από τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο «Ελπίδα» του Δροσερού Ξάνθης κ.α.

«Το θέατρο σήμερα ψάχνει έναν δρόμο ανάμεσα στον ζόφο του συνόλου και στην ιδιωτεία. Το πρόβλημα, που υπάρχει, είναι η εκκωφαντική σιωπή των διανοουμένων σε θέματα άμεσης προτεραιότητας. Αν σταματήσουν τα αιτήματα ζωής, σταματά και η τέχνη. Τελικά, μέσα από τον θυμό των νέων μπορεί να παραχθεί πολιτισμός.Το ΚΘΒΕ θα παρατηρήσει προσεχτικά και θα φροντίσει, οι αρτιότερες αυτών των παραγωγών να αξιοποιηθούν με όποιο τρόπο αργότερα στις σκηνές του θεάτρου. Στις ηλικίες των συμμετεχόντων (16 -30 χρόνων) βρίσκεται το δυναμικό μέλλον της πόλης. Αυτά τα παιδιά δεν πρέπει να χαθούν στην αγριότητα της αγοράς και στον αμοραλισμό των πολυκαταστημάτων της τέχνης.

Η ανυπόταχτη σκέψη, το δίκαιο της νεότητάς τους, η ανένταχτη παρουσία τους είθε να μας σηκώσουν από τον καναπέ της ρουτίνας και της αβάσταχτης κανονικότητας. Η αγάπη προς αυτά τα παιδιά πρέπει επιτέλους να προσωποποιηθεί», συμπληρώνει ο κ. Χατζάκης.

Οι εκδηλώσεις του Χώρου Δράσης ξεκινούν την επόμενη Παρασκευή, 6 Μαϊου στο Μικρό θέατρο της Μονής Λαζαριστών με έξι ομάδες streetdance, που θα παρουσιάσουν, με εντυπωσιακές χορογραφίες, εμπνευσμένες από γνωστά θεατρικά έργα υπο τον τίτλο «To dance or not to dance».

Η είσοδος σ΄ολες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου