Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Φατούρου


Η διαδρομή του Δημήτρη Φατούρου στον κόσμο της αρχιτεκτονικής ξετυλίγεται μέσα από αναδρομική έκθεση έργων του

Πενήντα οκτώ χρόνια διαδρομής του ομότιμου καθηγητή του ΑΠΘ, Δημήτρη Φατούρου, στα μονοπάτια της αρχιτεκτονικής, παρουσιάζονται σε αναδρομική έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών, στη Θεσσαλονίκη.

Στην έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη, φιλοξενούνται μακέτες, φωτογραφίες και σχέδια κτιρίων, κείμενα, προτάσεις, ψηφιακές απεικονίσεις και εικαστικά έργα του Δημήτρη Φατούρου. Την επιμέλεια της έκθεσης "υπογράφουν" ο καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Λόης Παπαδόπουλος, και η επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ, Σοφία Τσιτιρίδου.

Για πρώτη φορά παρουσιάζεται -μεταξύ άλλων- μια πρόταση του αρχιτέκτονα να αποκτήσει η Αθήνα μπαλκόνια ή γέφυρες κοντά στη λεωφόρο Συγγρού, προκειμένου να αποκτήσουν οι πολίτες οπτική σχέση με τη θάλασσα. "Όπως και στη Θεσσαλονίκη, έτσι και στην Αθήνα η θάλασσα πρέπει να γίνει κομμάτι της πόλης", λέει ο ίδιος μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ.

Ο αρχιτέκτονας και πρώην πρύτανης του ΑΠΘ χαρακτηρίζει την έκθεση αυτή "μάθημα" ακόμα και για τον ίδιο. "Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 1952, οπότε έκανα τα πρώτα μου έργα. Είναι μάθημα για μένα να βλέπω αυτά τα έργα, τόσα χρόνια μετά. Μέσα από την έκθεση μπόρεσα να δω πώς μερικά πράγματα που δεν είχα αποσαφηνίσει παλιότερα διορθώθηκαν, μεταβλήθηκαν, απορρίφθηκαν και έγιναν άλλα", λέει.

Επίσης, επισημαίνει ότι η έκθεση αυτή τού έδωσε την ευκαιρία να δείξει τις συγγένειες, αλλά και τις διαφορές μεταξύ των έργων του. "Ήθελα να φανεί ότι το αρχιτεκτονικό έργο δεν είναι ένα αντικείμενο λαϊφστάιλ, για να ικανοποιηθεί ο πελάτης. Σε αυτό εντάσσεται το σύνολο της σκέψης, των αντιλήψεων και του τρόπου ζωής όχι μόνο του αρχιτέκτονα, αλλά και των υπόλοιπων ανθρώπων. Τι άλλο είναι η αρχιτεκτονική από μια μορφή συνθηκών, με τις οποίες ζούμε", υπογραμμίζει.

Πόσο δύσκολη ήταν, όμως, η κατάδυσή του στο παρελθόν του μέσω της διοργάνωσης μιας αναδρομικής έκθεσης; "Πολλές φορές είναι χρήσιμο να εκτίθεται κανείς δημόσια, γιατί βλέπει και ο ίδιος τι γίνεται. Εξαρτάται, βέβαια, από τον ίδιο το χειριστή του παρελθόντος του το πώς θα το παρουσιάσει", επισημαίνει.

Τη σκέψη του Δ. Φατούρου διαπερνά τα τελευταία χρόνια η αγωνία για το μέλλον της αρχιτεκτονικής στα χρόνια της τεχνολογικής έξαρσης. "Είμαστε σε μία εποχή που η ψηφιακή παρεμβολή αλλάζει τη ζωή. Είναι γεγονός πως οι μεγάλες μεταβολές πάντοτε συνέβαιναν.

Έτσι, περνάμε και τώρα μία εποχή που θα παίξει ρόλο στη διαμόρφωση των ανθρωπίνων σχέσεων", παρατηρεί. "Η εποχή αυτή με απασχολεί για τον κόσμο που θα συμβιώνει με την αρχιτεκτονική, όχι για την ίδια την αρχιτεκτονική. Αλλά είναι υποχώρηση να απορρίπτουμε το καινούριο. Δεν είναι δεδομένο ότι πάμε προς το χειρότερο, πολλά πράγματα θα αλλάξουν προς το ευχάριστο", συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Φατούρος υπογραμμίζει τη σημασία της αρχιτεκτονικής σε κάθε εποχή. "Η αρχιτεκτονική είναι πολύτιμη, γιατί μπορεί να προσφέρει όχι μόνο χώρους, αλλά και συγκίνηση, αίσθηση, στάση ζωής, ενθουσιασμό και σκέψη", παρατηρεί.

Στο Τελλόγλειο παρουσιάζεται, επίσης, η έκθεση "Δημήτρης Φατούρος. Κατοικία Καζάζη στο Πανόραμα. Επιλογές εσωτερικής επίπλωσης". Για πρώτη φορά εκτίθενται έπιπλα της κατοικίας Καζάζη, δείγματα του σκανδιναβικού ντιζάιν, επιλεγμένα από τον Δ. Φατούρο, καθώς και χρηστικά αντικείμενα της δεκαετίας του '60.

Οι δύο εκθέσεις στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Ιουνίου.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου