Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Γάλλοι φωτογράφοι αποτυπώνουν τα βαλκανικά μνημεία


Η Ροτόντα της Θεσσαλονίκης θα φιλοξενήσει από τις 28 Μαΐου στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010, την ξεχωριστή ιστορική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Από το Βόσπορο στην Αδριατική: Γάλλοι φωτογράφοι ανακαλύπτουν τα μνημεία των Βαλκανίων, 1878-1914».

Στην συγκεκριμένη έκθεση Γάλλοι φωτογράφοι απαθανατίζουν μνημεία των Βαλκανίων και μέσα από 180 ασπρόμαυρες και αυτοχρωμικές φωτογραφίες ο επισκέπτης ανακαλύπτει ένα αρχιτεκτονικό πανόραμα των μνημείων της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πρώτη ιστορική ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει τα μνημεία της αρχαιότητας, ενώ η δεύτερη κτήρια εμπνευσμένα από τη βυζαντινή αρχιτεκτονική.

Στη συνέχεια, ο επισκέπτης ανακαλύπτει τις επιρροές των Βενετών κατά μήκος των δαλματικών ακτών, περνώντας από το Μαυροβούνιο μέχρι τα νησιά του Ιονίου πελάγους και συνεχίζοντας παίρνει μια μικρή γεύση από την Ανατολή.

Το φωτογραφικό ταξίδι καταλήγει στην Πόλη, όπως αυτή αποτυπώθηκε μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού, από τους φακούς των οδοιπόρων-φωτογράφων.

Η έκθεση φωτογραφίας είναι παραγωγή του Κέντρου Εθνικών Μνημείων της Γαλλίας και παρουσιάστηκε αρχικά στο Παρίσι το 2009. Τώρα φιλοξενείται στο εσωτερικό ενός εθνικού ιστορικού μνημείου, τη Ροτόντα – Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Θεσσαλονίκης, η οποία χτίστηκε το 306 μ.Χ. και από το 1988 θεωρείται από την Ουνέσκο μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πληροφορίες: Ροτόντα-Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου, 2310968860.

Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου