Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Έκθεση ισπανικής αρχιτεκτονικής στην Εθνική Γλυπτοθήκη


Έκθεση ισπανικής αρχιτεκτονικής που εγκαινιάζεται αύριο στην Εθνική Γλυπτοθήκη, στο Άλσος Στρατού στου Γουδή, από τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Με τίτλο «Μια πόλη που λέγεται Ισπανία», μεταφέρει με αισιοδοξία μια γεύση ισπανικής αρχιτεκτονικής των τελευταίων δέκα χρόνων. Η έκθεση παρουσιάζει την προσπάθεια νέων ισπανικών αρχιτεκτονικών γραφείων, καθώς και παλιών καταξιωμένων διεθνώς, να αναπτύξουν τη χώρα με βιώσιμα και λειτουργικά κτίρια, σε συνεργασία με τις περιφερειακές και κεντρικές Αρχές.

Από σχεδόν 500 αρχιτεκτονικές προτάσεις που έχουν κατασκευαστεί σε όλη την Ισπανία την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, επιλέχθηκαν τελικά οι 80. Η έκθεση έχει τη μορφή μιας εγκατάστασης με έναν τεράστιο ανάγλυφο χάρτη της Ισπανίας, ένα γυάλινο μοντέλο πάνω στο οποίο στηρίζονται μακέτες, φωτογραφίες και σχέδια που αναπαριστούν κτίρια σε διάφορες πόλεις και χωριά απ’ άκρη σ’ άκρη της χερσονήσου και των νησιών, σε αντιστοιχία με την πραγματική τους τοποθεσία. Τα διάφορα κτίρια, κατοικίες, μουσεία, λιμάνια, πανεπιστήμια, στάδια, κοιμητήρια, πάρκα, μεταφέρουν τον επισκέπτη σ’ αυτή την πολλαπλή πόλη στην οποία παραπέμπει ο τίτλος της έκθεσης.

Το μουσείο μνήμης στην Ανδαλουσία, το κτίριο της Εταιρείας Συγγραφέων και Εκδοτών, το χημείο του Πανεπιστημίου Αλκάλα, το κοιμητήριο ενός απομακρυσμένου χωριού στο νοτιότερο άκρο της Δυτικής Ισπανίας, ο σύγχρονος κλασικός πύργος του Carlos Ferrater (που έλαβε το πιο πρόσφατο Εθνικό Βραβείο Αρχιτεκτονικής) και το Mediatic του Ruiz Gell, με τις ζωντανές όψεις του που αλλάζουν χρώμα και προβολές, καθώς και αρκετά έργα του Calatrava είναι κάποια από τα έργα της έκθεσης.

«Η καλή αρχιτεκτονική με πολλή σκέψη και φθηνά υλικά, όπως πολλά από αυτά που γίνονται στην Ισπανία, μπορεί να είναι και οικονομική», υποστηρίζει ο επιμελητής και εμπνευστής της, Μανουέλ Μπλάνκο, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης. «Στην έκθεση συνδυάζονται έργα παλιών αρχιτεκτονικών γραφείων με νέα. Είμαστε περήφανοι για την κληρονομιά μας αλλά δεν παγιδευόμαστε απ' αυτήν. Φροντίζουμε να παράγουμε έργα που θα κληρονομήσει και η επόμενη γενιά».

Η έκθεση «Μια πόλη που λέγεται Ισπανία» σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ισπανικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μια από τις 20 εκθέσεις που λειτουργούν στο εξωτερικό, προκειμένου να προβληθεί ο σύγχρονος ισπανικός πολιτισμός. Συνδιοργανώνεται από τον Ισπανικό Κρατικό Οργανισμό για την Πολιτιστική Δράση στο Εξωτερικό, SEACEX.
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου