Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Ταξίδι στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη


Με οδηγό τις υδατογραφίες της Anna Boghiguian που θα εκτίθενται από τις 15 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη, μας δίνεται η ευκαιρία να ξαναδιαβάσουμε τα ποιήματα του Καβάφη και να ταξιδέψουμε στο μαγικό τοπίο της Αλεξάνδρειας του Έλληνα ποιητή.

Ένα ταξίδι λυρικό αλλά συνάμα εκρηκτικό και σκοτεινό που μεταφέρει το παρελθόν στο παρόν και κρύβει μέσα στο αστικό τοπίο τους Λαιστρυγόνες και τους Κύκλωπες ξεκινά μέσα από τις υδατογραφίες της Αιγύπτιας ζωγράφου και υπόσχεται μια περιπλάνηση σε τοπία μιας άλλης εποχής και κουλτούρας.

« H Αλεξάνδρεια είναι από τη φύση της μια παράξενη πόλη, μια πόλη –λιμάνι στην Αίγυπτο που όμως διαφέρει από τις άλλες αιγυπτιακές πόλεις σε ιδιοσυγκρασία και ιστορία. Βυθισμένη στους μύθους του παρελθόντος, ένας αντικατοπτρισμός και μια σκιά από περασμένες δόξες και πολιτισμούς, μόνο διαισθητικά γίνεται αντιληπτή ανάμεσα στη σκόνη και τους ήχους του αέρα. […]Ο Durrell έγραψε το Αλεξανδρινό Κουαρτέτο και αποθανάτισε για πάντα την πόλη. Ο Forster πριν από αυτόν έγραψε για τον Καβάφη και την Αλεξάνδρεια απευθυνόμενος στο αγγλόφωνο κοινό. Ο Καβάφης με τα ποιήματά του αποκαλύπτει την ιστορία της πόλης στον κόσμο.[…]Ο Καβάφης ήταν το κλειδί μου για να ανοίξω την πόλη, την ιστορία της Αλεξάνδρειας καθώς και της μυθικής, φαντασιακής πόλης..».

Με τα λόγια αυτά η Anna Boghiguian περιγράφει το περιεχόμενο των έργων της και την πηγή έμπνευσής της που το κοινό θα μπορεί να απολαύσει μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο .

Η έκθεση της Anna Boghiguian εντάσσεται στο πρόγραμμα της Διεθνούς Συνάντησης Σύγχρονης Τέχνης Αrt Athina που πραγματοποιείται για 16η συνεχή χρονιά από τις 13-16 Μαΐου.

Πληροφορίες: Μουσείο Μπενάκη-Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, Αθήνα, 210 3251311, www.benaki.gr. Διάρκεια έκθεσης 15 Μαΐου–19 Σεπτεμβρίου 2010
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου