Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Τρεις εκθέσεις στο Γενί Τζαμί εγκαινιάζονται στο πλαίσιο της PhotoBiennale


Τρεις εκθέσεις παρουσιάζονται στο Γενί Τζαμί, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της PhotoBiennale 2010/ 21η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 29 Απριλίου στις 20:30 το βράδυ.

Οι εκθέσεις εντάσσονται στο γενικότερο θέμα «Τόπος» της φετινής PhotoBiennale και είναι:

Σειρά Ε, Τάρεκ Αλ-Γκουσέιν

Ένα ιδιαίτερο θέμα επιλέγει να φωτογραφίσει στη Σειρά Ε ο παλαιστινιακής καταγωγής δημιουργός Τάρεκ Αλ-Γκουσέιν: τις κυκλικές διασταυρώσεις που υπάρχουν στους δρόμους, σε διαφορετικές περιοχές στην έρημο.

Είναι τελικά οι κυκλικές διασταυρώσεις σημεία που θέτουν κάποια εμπόδια στην κίνηση ή προσφέρουν περισσότερη ελευθερία με τον τρόπο που λειτουργούν; Μάλλον και τα δύο, απαντά ο δημιουργός.

Τοποθετώντας την ανθρώπινη παρουσία σε κάθε κυκλική διασταύρωση που φωτογραφίζει, με την πλάτη γυρισμένη προς εμάς, ο δημιουργός επιχειρεί να διερευνήσει πώς το άτομο επηρεάζει και ταυτόχρονα επηρεάζεται από το χώρο γύρω του.

The space between us, της Σάρα Βαν Μάρκε.

Μπορεί να βρει θέση το ανθρώπινο σώμα σε ένα σύγχρονο αστικό τοπίο; Και πώς το ανθρώπινο σώμα με την οργανική του μορφή εντάσσεται σ’ ένα γεωμετρικά σχηματισμένο, αρχιτεκτονικό περιβάλλον; Σε τέτοιου είδους ερωτήματα επιχειρεί να απαντήσει η δημιουργός με μια σειρά εικόνων, στις οποίες τοποθετεί και τον εαυτό της.

Στο έργο της φέρνει σε ευθεία αντιπαράθεση το σώμα της με το οικοδομημένο τοπίο και θέτει ερωτήματα για τη σχέση του ανθρώπου με αυτό.

Στους χώρους που φωτογραφίζει η ανθρώπινη παρουσία μοιάζει να είναι τόσο μικρή και «ακατάλληλη» να ενταχθεί εκεί, που είναι λες και αυτού του είδους οι κατασκευές δρουν σαν φουτουριστικά ρομπότ ενάντια στο δημιουργό τους, τον άνθρωπο.

Courtesy: Outlandish Photography

Unsettled, Ιζαμπέλ Πατέερ

Η δημιουργός Ιζαμπέλ Πατέερ αποτυπώνει σε μια σειρά φωτογραφιών τις αλλαγές που υφίσταται η περιοχή κοντά στο βελγικό χωριό Doel, καθώς και πορτρέτα νεαρών κατοίκων του χωριού. Χωρίς να προσεγγίζει το θέμα της με καθαρά ντοκουμενταρίστικο τρόπο, εστιάζει στις επιπτώσεις της εκβιομηχάνισης και της επίδρασης του ανθρώπου πάνω στο φυσικό περιβάλλον για χάρη της προόδου.

Οι εκθέσεις διοργανώνονται σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης στο Γενί Τζαμί (Αρχαιολογικού Μουσείου 30, τηλ. 2310 857.978).

Θα διαρκέσουν έως τις 9 Μαΐου.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10:00-14:00 και 18:00-21:00, Σαβ. 18:00-21:00, Κυρ. 10:00-14:00.

Το in.gr είναι χορηγός επικοινωνίας της PhotoBiennale 2010.

Πηγή:
http://www.tovima.gr

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα,σιγουρα θα παω αλλα οχι σημερα,αντιπαθω τα εγκαινια,αυτους που πηγαινουν μονο σε εκδηλωσεις με τις αρχες του τοπου και τους δηθεν.
    Θα παω αλλη ημερα με την ησυχια μου για να δω και να παρω το αρωμα της τεχνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή