Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Μια εικαστική ματιά στη μόλυνση του περιβάλλοντος


Μια εικαστική ιστορία, για τη ραγδαία μόλυνση του πλανήτη, επιχειρεί να παρουσιάσει η Εμέλ Σεζέρ, ζωγράφος από την Αδριανούπολη της Τουρκίας, που συμμετέχει σε ομαδική έκθεση ζωγραφικής, στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

"Στην ιστορία αυτή, οι άνθρωποι αφανίζουν πρώτα τη φύση και εν συνεχεία η φύση τούς εκδικείται και τούς καταστρέφει", εξηγεί η ίδια στο ΑΠΕ- ΜΠΕ. "Στους πίνακές μου κυριαρχούν η μελαγχολία, το χάος και η καταστροφή, καθώς και η προσπάθεια της φύσης να συνεχίσει την ύπαρξή της", προσθέτει.

Η Εμέλ Σεζέρ συμμετέχει σε έκθεση με τίτλο "Χτίζουμε με τον πολιτισμό γέφυρες φιλίας", που συνδιοργανώνουν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Αδριανούπολης. Στην έκθεση (που θα διαρκέσει ως τις 23 Απριλίου) παρουσιάζουν έργα τους και δέκα δικηγόροι-μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Η Εμέλ Σεζέρ γεννήθηκε στην Αδριανούπολη και σπούδασε διδασκαλία ζωγραφικής στην Παιδαγωγική Σχολή του Πανεπιστημίου της Θράκης. Έχει πάρει μέρος σε εκθέσεις ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας στην Τουρκία και τη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα, εκθέτει έργα της για πρώτη φορά.

Τα θέματα που επιλέγει να παρουσιάσει στις εκθέσεις της περικλείουν πλήθος ανθρωπιστικών μηνυμάτων. "Διαλέγω τα θέματα σχετικά με το είδος του μηνύματος που θέλω να μεταδώσω. Πιο πολύ με ενδιαφέρουν η φιλία, η ειρήνη, η ανεκτικότητα, το περιβάλλον και η φύση", τονίζει.

Η μόλυνση του περιβάλλοντος αποτελεί συχνά πηγή προβληματισμού για εκείνη. "Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα σε όλους μας. Και φαίνεται ότι δεν θα αφήσουμε στα παιδιά μας να χαρούν αυτήν τη φύση. Ως καλλιτέχνης μπορώ με τα έργα μου να κάνω έκκληση στη σύγχρονη ανθρωπότητα για σεβασμό στη φύση", υπογραμμίζει.

Στα έργα της, μικτές τεχνικές στις περισσότερες περιπτώσεις, η Εμέλ Σεζέρ συνδυάζει ποικίλα υλικά, κυρίως φυσικά. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τον χρωματισμό τους αξιοποίησε καφέ, τσάι και μπαχαρικά! "Μου αρέσει να δουλεύω με άχρηστα και φυσικά υλικά. Με ενδιαφέρει να τα χρησιμοποιώ στα έργα μου και να τους δίνω μια άλλη μορφή μέσα στην τέχνη", εξηγεί.

Η Εμέλ Σεζέρ εξομολογείται ότι, η ζωγραφική αποτελεί σημαντικό κομμάτι στη ζωή της και πως επόμενος στόχος της είναι η δημιουργία μίας γκαλερί. "Η μεγάλη μου επιθυμία είναι να παρακολουθώ την εξέλιξη της Τέχνης της Ζωγραφικής και να πρωτοπορώ με καινοτόμες τεχνοτροπίες ζωγραφικής", συμπληρώνει.

Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου