Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Ολοκαίνουργιο Πομπιντού στη Μετς της Γαλλίας


Το «αδελφάκι» του παρισινού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανοίγει τις πύλες του στις 12 Μαΐου στην πόλη της Λωρραίνης

Ζηλεύοντας τη δόξα του Μουσείου Γκούγκενχαϊμ με τα παραρτήματά του, το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Πομπιντού εξαπλώνεται. Το νέο Πομπιντού ανοίγει τις πύλες του στις 12 Μαΐου στη Μετς, την πόλη της Λωρραίνης με την κομβική θέση στον συγκοινωνιακό χάρτη της Δυτικής Ευρώπης. Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς στο ολοκαίνουργιο Μουσείο Πομπιντού είναι η στέγη του: πρωτότυπη, παράξενη, σε κυματοειδές σχήμα. Στηριγμένη επάνω σε μια κατασκευή από κόντρα πλακέ (αν έμπαινε σε ευθεία γραμμή θα ξεπερνούσε τα 16.000 μέτρα), που σκεπάζει το κτίριο από γυαλί, η στέγη θυμίζει καπέλο στον αέρα αλλά και τέντα τσίρκου. Επιστρωμένη από υαλοβάμβακα, η σκεπή, εκτός της υψηλής αισθητικής της, είναι διαμορφωμένη έτσι ώστε να λειτουργεί και πρακτικά, αφήνοντας τον ήλιο, τη βροχή και το χιόνι να αγκαλιάζει το κτίριο.

Το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι εγκαινιάστηκε το 1977. Εκτοτε παραμένει ένας από πιο επισκέψιμους χώρους διεθνώς, οπότε κρίνεται απολύτως λογική η εξάπλωσή του- κατά τις συνήθειες που εγκαινίασε η Πέγκυ Γκούγκενχαϊμ το 1969 στη Βενετία και έκτοτε το αντέγραψαν και άλλοι χώροι. Σε απόσταση μόλις μιας ώρας και 25 λεπτών από τη γαλλική πρωτεύουσα, το μουσείο στη Μετς, τα εγκαίνια του οποίου αναμένονται ως το καλοκαίρι του 2010, απλώνεται στον ωκεανό. Το έργο της ανέγερσής του ανέλαβε πριν από επτά χρόνια και κατόπιν διαγωνισμού μια ομάδα τριών αρχιτεκτόνων: ο Σιγκέρου Μπαν από το Τόκιο, ο Ζαν ντε Καστίν από το Παρίσι και ο Φίλιπ Γκουμουντζιάν από το Λονδίνο. Το Μουσείο βρίσκεται, δε, σε απόσταση μόλις δύο λεπτών με τα πόδια από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, τον οποίο σχεδίασε στις αρχές του 20ού αιώνα ο γερμανός αρχιτέκτονας Γιούργκεν Κρέγκερ.

Χωρισμένο σε τρεις χώρους, ο καθένας εκ των οποίων προσφέρει και διαφορετική θέα στην πόλη- η οποία άλλαξε πολλές φορές εθνικότητα, καθώς συνορεύει με τη Γερμανία-, το μουσείο θα περιλάβει εκθέματα πέντε αιώνων. Χώροι υποδοχής, βιβλιοπωλείο, καφέ και εστιατόριο έχουν, φυσικά, προβλεφθεί.

Το έργο, χρηματοδοτημένο με 69 εκατ. ευρώ, υποστηρίχθηκε και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο η αρχιτεκτονική του αναμένεται να διχάσει το κοινό, ενώ θα χρειαστεί να περάσει αρκετός χρόνος ώσπου να ενσωματωθεί στην πόλη- όπως ακριβώς συνέβη και με το Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι.

Πηγή:http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου