Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

«ΝΕΧUS 2»


Η Γκαλερί ASTRA, παρουσιάζει τη δεύτερη ατομική έκθεση «ΝΕΧUS 2» του Βρετανού καλλιτέχνη Timothy von Weber Sarson. Στην έκθεση, της οποίας τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010, ώρα 20:00, ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει μια σειρά από σχέδια σε χαρτί με κάρβουνο.

Ο Sarson σπούδασε στο Guildford College of Art ζωγραφική και γλυπτική, ενώ έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και στον περιβαλλοντολογικό σχεδιασμό στο Royal College of Art στο πλευρό των Sir Hugh Casson, John Miller και Iris Murdoch.

Με σημαντικές συμμετοχές σε έργα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και σχεδιασμού εσωτερικών χώρων ανά τον κόσμο, ζει και εργάζεται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου από το 1993 (ακολουθούν επιλεγμένες συμμετοχές).

Η έννοια Nexus υποδηλώνει, όπως αναφέρεται στο Λεξικό της Οξφόρδης, ένα σύνολο ή σειρά ομάδων συνδεδεμένων μεταξύ τους, ένα σύμπλεγμα. Η πολυμορφική ταυτότητα ή η πολυσχιδής προσωπικότητα, κατά τον Sarson, μπορεί να επιφέρει την ανωνυμία αλλά η ίδια η πρακτική της πολυμορφικότητας, έχει πάντα ως αποτέλεσμα μιαν άλλη, δική της ταυτότητα.
Στην νέα του σειρά, NEXUS 2, ο καλλιτέχνης διαλύει την ατομική ταυτότητα και εγείρει το ερώτημα τι σημαίνει ‘εαυτός’ σαν μια αναζήτηση πέρα από το στείρο, το αφασικό εγώ, διερωτώμενος την ουσία της ταυτότητας.

Η NEXUS 2 αποτελείται από δύο σειρές σχεδίων. Η πρώτη αποτελείται από 25 σχέδια διαστάσεων 100χ70 εκ. βασισμένα σε πέντε πορτρέτα φωτογραφιών των René Crevel, André Breton, Luis Buñuel, Georges Hugnet και Alberto Giacometti από τον Μan Ray στο τέλος του 1920, αρχές 1930 και που έπεσαν τυχαία στην αντίληψη του Sarson. Όλοι πήραν μέρος στο Σουρρεαλιστικό κίνημα της εποχής με τον Βreton να διεκδικεί την αρχηγία του.
Σ’ αυτή τη σειρά υπάρχουν πέντε ομάδες σχεδίων από τις οποίες η πρώτη λειτουρχεί ως βάση-έναυσμα για τις υπόλοιπες τέσσερις.
Η δέυτερη σειρά της έκθεσης αποτελείται από πέντε σχέδια, διαστάσεων 50χ50 εκ. και είναι βασισμένη σε δύο άλλες φωτογραφίες του Man Ray, αυτή του γλύπτη Alexander Calder και του συνθέτη Arnold Schőnberg, όπου ο πρώτος μεταμορφώνεται στον δεύτερο.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ηλίας Μαγκλίνης, γράφει στο κείμενό του για τον κατάλογο της έκθεσης: «.....Με άξονα τα φωτογραφικά αυτά πορτρέτα, ο Timothy επιδόθηκε σε ένα ερεθιστικό παιχνίδι: εξερευνά το μυστήριο της ταυτότητας συνθέτοντας πρόσωπα τα οποία αποτελούνται από κομμάτια των πέντε αυτών προσωπογραφιών.... Χωρίζοντας σε πολλά τετράγωνα κομμάτια τα δικά του κάδρα, δοκιμάζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, κομματιάζοντας τα ‘μοντέλα’ του και μοιράζοντας τα κομμάτια τους εδώ κι’ εκεί. Ένα πρόσωπο έχει το δεξί μάτι του Μπουνιουέλ και το αριστερό του Μπρετόν˙αλλού, τα χείλη του Κρεβέλ ενώνονται με τα χείλη του Τζακομέτι ή ένα πρόσωπο έχει το δεξιό ώμο του Χουνιέ και το αριστερό του Μπουνιουέλ – οι παραλλαγές είναι πολλές...»
Σε άλλο σημείο αναφέρει: «....Ορμώμενος από την όχθη του ανθρώπου που παιδεύεται με τις λέξεις και όχι με τις εικόνες, σκέφτομαι ότι τα έργα αυτά του Timothy θίγουν ένα θεμελιακό ζήτημα το οποίο βρίσκεται στον πυρήνα της ουσίας του μυθιστορήματος ως είδος. Το είχε θέσει ο Μίλαν Κούντερα..... στη συλλογή δοκιμίων «Προδομένες Διαθήκες»: Τι εστί άτομο; Που εγκατοικεί η ταυτότητά του;....
Από τι ορίζεται εντέλει ένα εγώ; Από αυτά που κάνει ένα πρόσωπο, από τις πράξεις του; Η πράξη όμως ξεφεύγει από τον αυτουργό της, στρέφεται σχεδόν πάντοτε εναντίον του. Μήπως από την εσωτερική ζωή του, από τις σκέψεις του, από τα κρυμμένα αισθήματά του;........... Υπάρχει άραγε απάντηση; Δεν νομίζω – μόνο η επιτακτική ακατάπαυστη ανάγκη μας να θέτουμε ξανά και ξανά, σε διάφορες παραλλαγές, αυτό το βασανιστικό ερώτημα. Αν δεν σφάλλω, πιστεύω ότι ο Timothy αυτό ακριβώς κάνει με τη σειρά αυτή του NEXUS 2…..».

Αξίζει να αναφερθεί ότι έργα της προηγούμενης σειράς NEXUS, μαζί με όλα τα άλλα έργα του καλλιτέχνη, κλάπηκαν μυστηριωδώς από το εργαστήριό του μετά τα επισόδεια του Δεκέμβρη του 2008.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος (ελληνικά-αγγλικά) κατάλογος.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως την Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010.
Εγκαίνια: Τετάρτη, 3 Mαρτίου 2010, ώρα 20:00

Διάρκεια: 4 – 24 Μαρτίου 2010

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 11:00-13:00 και 18:00-21:00,
Σάββατο 11:00-14:00.

Γκαλερί ASTRA
Καρυατίδων 8, 117 42 Αθήνα
Τ: 210-9220236, F:210-9245630, E: info@astragalerie.gr
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου