Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Έκθεση του Τζεφ Κουνς στη Νέα Υόρκη


Eκθεση στο Μανχάταν από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Τζεφ Κουνς και τον Κύπριο συλλέκτη Δάκη Ιωάννου

Ένας από τους πιο φημισμένους Αμερικανούς καλλιτέχνες, ο Τζεφ Κουνς, και ένας από τους πιο πολυσυζητημένους συλλέκτες για την ποιότητα, την έκταση και το περιεχόμενο της συλλογής του, ο Κύπριος Δάκης Ιωάννου, έσμιξαν τις καλλιτεχνικές αναζητήσεις και εκφράσεις τους για να δημιουργήσουν ένα μοναδικό πολιτιστικό γεγονός, στην καρδιά του Μανχάταν.

Στο "New Museum" εγκαινιάστηκε την Τετάρτη 03/03 το πρωί (ώρα Ελλάδας), παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων του χώρου των τεχνών, των γραμμάτων και της πολιτικής, η έκθεση "Skin Fruit: Selections from the Dakis Joannou Collection", η οποία ήδη έλαβε μεγάλη δημοσιότητα από αμερικανικά ΜΜΕ για την ιδιαιτερότητά της στη σύγχρονη εικαστική τέχνη.

Πάνω από τριάντα χρόνια συνεργάζονται οι Κουνς και Ιωάννου και η έκθεση περιλαμβάνει αρκετά έργα από τη συλλογή του Κύπριου συλλέκτη. Η έκθεση έχει προκαλέσει όμως και αρκετές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς", ο συλλέκτης είναι έφορος του συγκεκριμένου μουσείου και ότι στη συλλογή του συμπεριλαμβάνεται μεγάλος αριθμός έργων τού επιμελητή της, δηλαδή του Τζεφ Κουνς.

Με αφορμή αυτή την έκθεση, η νεοϋορκέζικη εφημερίδα αναφέρεται στις σχέσεις που δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια μεταξύ ιδιωτών συλλεκτών και μουσείων που δέχονται κρατική επιχορήγηση, έχουν φοροαπαλλαγές και αρκετά κρατικά προνόμια.

"Πιθανόν, η συλλογή να είναι θαυμάσια, αλλά το μουσείο είναι δημόσιου χαρακτήρα, υποτίθεται ότι είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που προάγει αμερόληπτα και την ιστορική αξία της τέχνης. Δεν μπορεί να παραδίδεται σ' έναν έφορο ή ένα χορηγό του οποίου η συλλογή μπορεί να επωφεληθεί από την παρουσίασή της στους χώρους του", δήλωσε στην εφημερίδα ο Νόα Κάπφερμαν, πρώην στέλεχος του οίκου Σόθμπις.

Για πολλούς κριτικούς, η συλλογή του Δάκη Ιωάννου θεωρείται "μυθική". Στην έκθεση παρουσιάζονται εκατόν έργα. Ανάμεσα στους δημιουργούς είναι και ορισμένοι Έλληνες. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται έργα ζωγραφικής, γλυπτά, σχέδια σε χαρτί και βίντεο.

Η έκθεση, η οποία άνοιξε για το κοινό σήμερα και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 6 Ιουνίου, παρουσιάζεται και στους τρεις ορόφους του Μουσείου.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου