Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Τα τούβλα γίνονται τέχνη!

Με τη χρηματοδότηση του Δήμου Μελβούρνης.

Αίσθηση και σαρκαστικά γέλια προκάλεσε η απόφαση του Δήμου Μελβούρνης να χρηματοδοτήσει με 1,2 εκατ. δολάρια Αυστραλίας (800.000 ευρώ περίπου) καλλιτέχνες, για να παρουσιάσουν σειρά «προχωρημένων» εικαστικών δρώμενων σε διάφορα σημεία του εμπορικού κέντρου της πόλης.

Το δημοτικό συμβούλιο, στην προσπάθειά του να δείξει, ότι όχι μόνο είναι φιλότεχνο, αλλά ότι έχει και αισθητική άποψη σε ζητήματα της τέχνης, θα δαπανήσει 15.000 δολάρια Αυστραλίας (10.000 ευρώ περίπου), προκειμένου δύο καλλιτέχνες από το Σίδνεϊ να χτίσουν και να γκρεμίσουν μέσα σε ένα πενταήμερο πέντε μικρούς τοίχους τούβλων!

Οι καλλιτέχνες που έλαβαν την επιχορήγηση για να παρουσιάσουν στο φιλότεχνο κοινό της Μελβούρνης τις προχωρημένες καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, είναι η Μικαέλα Γκλιβ (Michaela Gleave) και η Κέιτ Μίτσελ (Kate Mitchell), οι οποίες και θα έχουν σε ένα μικρό φορτηγό 1.000 τούβλα τα οποία και θα χρησιμοποιούν για να χτίζουν (χωρίς λάσπη και θεμέλια, βέβαια!) πέντε μικρούς τοίχους, μήκους 1,5 μέτρων με άλλο τόσο ύψος.

Μετά το «χτίσιμο», αφού δηλαδή βάλουν το ένα τούβλο πάνω στο άλλο, θα αρχίζει το δεύτερο στάδιο της… καλλιτεχνικής δημιουργίας, δηλαδή θα αρχίζουν να γκρεμίζουν τους τοίχους που έχτισαν.

Μετά το τέλος του εικαστικού αυτού συμβάντος, θα φορτώνονται τα τούβλα στο φορτηγάκι, για να μεταφερθούν την επόμενη μέρα σε άλλο σημείο της πόλης, προκειμένου να παρακολουθήσουν (κατά τη διάρκεια του πενταημέρου) όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, τη μεταμοντέρνα καλλιτεχνική αυτή διαδικασία.

Για το εικαστικό αυτό δρώμενο, οι δύο καλλιτέχνες θα λάβουν, όπως είπαμε, 15.000 δολάρια (Αυστραλίας)! Παρόμοιας καλλιτεχνικής έμπνευσης είναι και τα περισσότερα εικαστικά δρώμενα, για τα οποία ο Δήμος Μελβούρνης θα δαπανήσει 1,2 εκατ. δολάρια (Αυστραλίας), δηλαδή χρήματα των πολιτών.

Επίσης, ομάδα αστέγων καλλιτεχνών θα επιχορηγηθεί με 14.000 δολάρια (Αυστραλίας) για να εκδώσει ένα μικρό βιβλιαράκι με… συνταγές μαγειρικής, ενώ 4.000 δολάρια (Αυστραλίας) θα δοθούν σε έναν ράφτη για να δείξει σε εργάτες πώς μπορούν να κατασκευάσουν μοντέρνα γιλέκα ασφαλείας!

Σε θεατρική ομάδα θα δοθούν 27.000 δολάρια (Αυστραλίας) για να παρουσιάσει χορευτικά, τις περιπέτειες ενός μεσηλίκου ζευγαριού που κάνει ανακαίνιση στο σπίτι του!

Τέλος, στο βωμό της τέχνης θα θυσιάσει ο Δήμος άλλες 8.000 δολάρια (Αυστραλίας). Το ποσό αυτό θα δοθεί σε έναν ξεναγό της Μελβούρνης ο οποίος θα δείξει σε ομάδα ενδιαφερόμενων, που θα φορούν περισκόπια, τα αξιοθέατα της πόλης!

Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Προστασίας των Δικαιωμάτων Δημοτών χαρακτήρισε τις καλλιτεχνικές αυτές δραστηριότητες γελοιότητες, ενώ και άλλοι μίλησαν εναντίον του συμβουλίου που έλαβε την απόφαση να επιχορηγήσει τέτοιος είδους καλλιτεχνικές δημιουργίες.
Πηγή:http://www.kathimerini.gr
με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου