Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

6η Διεθνής Τριενάλε Εικαστικών ΤυπωμάτωνΆνοιξε τις πόρτες της για το κοινό η Έκθεση Έργων Χαρακτικής “Το Χρώμα στην Χαρακτική/Ταυτότητα και Παράδοση”


Άνοιξε τις πόρτες της για το κοινό η Έκθεση Έργων Χαρακτικής “Το Χρώμα στην Χαρακτική/Ταυτότητα και Παράδοση” στο Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του Δήμου Νεάπολης.

Εγκαινιάστηκε την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, από το Δήμαρχο Νεάπολης, Ναθαναήλ Λαδόπουλο, η Έκθεση Χαρακτικής “Το χρώμα στην χαρακτική/Ταυτότητα και παράδοση”, με έργα από την 6η Διεθνή Τριενάλε Εικαστικών Τυπωμάτων, Τόρουν 2009 (Πολωνία). Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο καθηγητής χαρακτικής και επιμελητής της 6ης Διεθνούς Τριενάλε Εικαστικών Τυπωμάτων, Miroslav Rawlowski, και η Anna Jackowscka, διευθύντρια της γκαλερί Wozownia στο Τόρουν, οι οποίοι είναι και συνδιοργανωτές της έκθεσης.

Η διεθνής αυτή διοργάνωση, που από την αρχή της επικεντρώθηκε στην έρευνα για «Το χρώμα στην Χαρακτική», το 2009 απέκτησε ως δεύτερο πεδίο έρευνας το θέμα «Ταυτότητα και παράδοση». Τα περισσότερα από 70 έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, που επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλα, παρουσιάζονται στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ του Δήμου Νεάπολης (Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού, Θεσσαλονίκη).

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 30 Απριλίου 2010.

Η έρευνα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς στόχους του Κέντρου Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ, που λειτουργεί συνεχώς και αδιαλείπτως, από το 1997, οργανώνοντας εκθέσεις, παρουσιάζοντας διεθνείς διοργανώσεις, ημερίδες και συνέδρια, και προσκαλώντας καλλιτέχνες να φιλοξενηθούν και να δημιουργήσουν στο Κέντρο.

Μέσα από τα έργα που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη έκθεση, δίνεται η δυνατότητα να γίνει άμεσα αντιληπτό και κατανοητό ότι η χρήση νέων τεχνικών στην χαρακτική ανοίγει νέους ορίζοντες και δίνει νέες δυνατότητες στις εικαστικές προτάσεις των καλλιτεχνών.

Για τους στόχους της 6ης Διεθνούς Τριενάλε Εικαστικών Τυπωμάτων του Τόρουν 2009, ο καθηγητής χαρακτικής κ.Miroslav Rawlowski, επιμελητής αυτής της διοργάνωσης, και η κ.Anna Jackowska, διευθύντρια της γκαλερί Wozownia στο Τόρουν γράφουν:

(…) Είναι αλήθεια ότι οι νέες τεχνικές αντικαθιστούν τις παλιές, και αυτό είναι φυσικό. Ο ρυθμός αυτών των αλλαγών είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί! Ολογράμματα και τρισδιάστατα τυπώματα έχουν γίνει η πραγματικότητά μας αλλά και το μέλλον μας.

Θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να γίνει αιτία εξαφάνισης των παλιών παραδοσιακών τεχνικών όπως η οξυγραφία, η ξυλογραφία και η λιθογραφία ή ακόμη και η σχετικά σύγχρονη μεταξοτυπία; Όχι απαραίτητα. Οι ψηφιακές εκτυπώσεις –είμαστε σχεδόν βέβαιοι- έχουν κατά μια έννοια απορροφήσει ορισμένες δυνατότητες από άλλες τεχνικές τυπωμάτων.

Ωστόσο οι παλιότερες στην πραγματικότητα δεν εξαλείφθηκαν. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτό που ισχύει στην φωτογραφία ή στη ζωγραφική που προκύπτει από την χρήση των νέων τεχνολογιών. Οι ψηφιακές τεχνικές έχουν απορροφήσει την δυναμικότητα της καλλιτεχνικής τους διάστασης.
Το μέλλον των εικαστικών τυπωμάτων είναι η ΣΥΝΥΠΑΡΞΗ σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας τους, χωρίς τον διαχωρισμό ανάμεσα στις παραδοσιακές εκτυπώσεις και τις ψηφιακές.

Για μας το σημαντικό είναι πώς η ιδέα θα γίνει αντικείμενο κάθε καλλιτεχνικής δημιουργίας, καθώς ο στόχος κάθε καλλιτέχνη παραμένει ο ίδιος: να αφήσει το σημάδι του στον καλλιτεχνικό κόσμο.

Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή 17.00-21.00
Τρίτη, Πέμπτη 11.00-13.00 & 17.00-21.00

Κέντρο Χαρακτικής ΗΛΙΟΣ Δήμου Νεάπολης, Θεσσαλονίκη
Λαγκαδά 120 & Δ. Κομνηνού, 56727 Θεσσαλονίκη
Τηλ. 2310 533544, e-mail: neaprint@otenet.gr
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου