Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Το φεστιβάλ στο Μιλάνο συναντά τη σύγχρονη Ελλάδα

Της Κατερινας Bουσουρα

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Σε πείσμα των καιρών και της αρνητικής επικαιρότητας για την Ελλάδα, το τρίτο φεστιβάλ Milano Incontra la Grecia (Το Μιλάνο Συναντά την Ελλάδα) που ξεκινά 9 του μηνός στο Piccolo Teatro αποτελεί νότα αισιοδοξίας.

Με ένα δεύτερο κομμάτι εκδηλώσεων τον Ιούνιο, το φετινό φεστιβάλ, υπό την αιγίδα του ελληνικού προξενείου στο Μιλάνο, έχει θεματικό άξονα «Ψυχή Γένους Θηλυκού». Οι παραστάσεις στρέφονται γύρω από τη γυναίκα δημιουργό, ερμηνεύτρια και μούσα, όμως ταυτόχρονα ξεπερνούν τα όρια του φύλου, όπως εξήγησαν στην «Κ» οι τρεις διοργανώτριες, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Μυρτώ Ρογκάν και Μαριέλλα Κεσίσογλου. Πέρσι, Ιταλοί όλων των ηλικιών παρακολούθησαν τραγωδία, μουσική και χορό, με αποκορύφωμα τη συναυλία της Σαβίνας Γιαννάτου σε ένα κατάμεστο θέατρο.

Τη φετινή διοργάνωση θα ανοίξει στις 9 Μαρτίου η Λυδία Κονιόρδου, με μονολόγους από αρχαίες τραγωδίες, συνοδευόμενη από τους μουσικούς Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλη Μαντζούκη και Χάρη Λαμπράκη. Το επόμενο βράδυ θα παρουσιαστεί η παραγωγή του φεστιβάλ «MUSA», μια συνεργασία μεταξύ του ελληνικού συνόλου μπαρόκ μουσικής Latinitas Nostra και της ιταλοελβετικής ομάδας διαδραστικού χορού AiEP, που είναι εμπνευσμένη από τη συνθέτρια του 17ου αιώνα Barbara Strozzi. «Η Strozzi ήταν μια γυναίκα με πολύ έντονη ζωή, αλλά η μουσική της ήταν απλά γεμάτη εικόνες και εξέφραζε μια πολυδιάστατη περσόνα», εξήγησαν οι διοργανώτριες.

Το φεστιβάλ κλείνει στις 11 Μαρτίου με το «UNA: Uknown Negative Activity» της χορευτικής ομάδας Rootlessroots, έργο εμπνευσμένο από τον Αμερικανό τρομοκράτη Theodore Kaczynski, σε χορογραφία της Λίντας Καπετανέα και του Jozef Frucek. Στόχος του φεστιβάλ είναι να προβάλει τη σύγχρονη ελληνική δημιουργία στην Ευρώπη και να την ενισχύσει μέσα από δικές του παραγωγές, με συνεργασίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. «Θέλουμε να ξεπερνάμε τα όρια των συνόρων, με σημείο εκκίνησης την Ελλάδα και το καλλιτεχνικό δυναμικό της. Η πρόκληση είναι να χτίσουμε ένα κοινό και να το κρατήσουμε με το πρόγραμμά μας. Πρέπει να ξέρεις να πουλάς το “προϊόν” σε σχέση με την αγορά στην οποία βρίσκεσαι – κάθε τόπος έχει τα μυστικά του. Είναι χαρά μας όταν Μιλανέζοι μας λένε ότι στο φεστιβάλ ανακαλύπτουν κάτι εντελώς καινούργιο. Σε τέτοιους καιρούς είναι πολύ σημαντικό η χώρα μας να προβάλλεται με θετικό τρόπο».

Φέτος, το φεστιβάλ θα συμμετέχει επίσης σε ένα συνέδριο για τις νέες φόρμες καλλιτεχνικής οργάνωσης που διοργανώνει το Fondazione Cariplo, ενώ τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί μια έκθεση Ελληνίδων καλλιτεχνών που θα επιμεληθεί το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, ένα αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο και ένα πρωτότυπο καραόκε σύγχρονης ελληνικής και ιταλικής ποίησης.

«Οι συνεργασίες με τοπικές ομάδες έχουν συμβάλει στην ενσωμάτωση του φεστιβάλ στον ετήσιο καλλιτεχνικό προγραμματισμό του Μιλάνου», λένε οι διοργανώτριες. «Ο κόσμος πλέον το αναγνωρίζει και το αναμένει κάθε χρόνο. Αλλά για να μπορέσει να συνεχίσει το έργο του χρειάζεται ουσιαστική υποστήριξη και στρατηγικές συνεργασίες και συμπαραγωγές».

www.milanoincontralagrecia.com
Πηγή:http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου