Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Κοινή Θέα – Σύγχρονη Τέχνη στο Εθνικό Θέατρο


Παρατείνεται έως τις 16 Μαϊου 2010 η έκθεση Κοινή Θέα – Σύγχρονη Τέχνη στο Εθνικό Θέατρο που πραγματοποιείται στους χώρους των φουαγέ της Νέας και της Κεντρική Σκηνής του κτηρίου Τσίλλερ.

Την επιμέλεια του εικαστικού αυτού προγράμματος έχουν η Ελένη Κούκου και η Κατερίνα Τσέλου.

Η Αμερικανίδα Rhona Bitner δημιουργεί φωτογραφίες που έχουν ως αντικείμενο το χώρο του θεάτρου, τη σκηνή, την πλατεία, τα φώτα. Τα στοιχεία με άλλα λόγια που συν-καθορίσουν και περιβάλλουν την θεατρική εμπειρία. Στις εικόνες της σκηνοθετεί τα ‘δευτερεύοντα’αυτά στοιχεία με δραματικό τρόπο φέρνοντάς τα στο προσκήνιο σε ρόλο πρωταγωνιστικό.

Ο Michel François είναι ένας από τους μεγαλύτερους σύγχρονους Βέλγους καλλιτέχνες. Η δουλειά του κινείται μεταξύ γλυπτικής, εγκαταστάσεων και βίντεο.

Με πολύ χιούμορ, παίζει με τη σχέση των αντικειμένων και των αναπαραστάσεών τους προκαλώντας τον θεατή να κάνει τους δικούς του – συχνά παράδοξους- συνειρμούς. Το έργο του έχει έντονο εννοιολογικό αλλά συγχρόνως performative χαρακτήρα.

Μετά την επιτυχημένη εγκατάσταση – τσουλήθρα, την περασμένη χρονιά στην παιδική σκηνή του Εθνικού, η Μάρω Μιχαλακάκου παρουσιάζει μια νέα πρόταση ειδικά σχεδιασμένη για τον χώρο του κτιρίου Τσίλλερ, όπου οι θεατές θα μπορούν να επισκεφθούν την, σαν από παραμύθι, αίθουσα εκδηλώσεων. Στη δουλειά της η καλλιτέχνις χρησιμοποιεί τεχνικές που τοποθετούν το έργο της στο μεταίχμιο μεταξύ γλυπτικής και ζωγραφικής.

Πάνω σε βελούδινες επιφάνειες, που άλλες φορές ενσωματώνονται σε έπιπλα εποχής και άλλες αναρτώνται ως ταπισερί, επεμβαίνει με χειρουργικό νυστέρι και δημιουργεί ‘σκηνικά’ με υπαινικτικές παραστάσεις. Τα θέματά της ‘υφαίνονται’ με μνήμες και δημιουργούν δίπολα βασισμένα σε σχέσεις που βρίσκονται σε τεταμένη κατάσταση.

Η είσοδος στην Κοινή Θέα είναι δωρεάν ημέρες και ώρες παραστάσεων.

Eθνικό Θέατρο – Κτήριο Τσίλλερ
Αγ. Κωνσταντίνου 22-24 (Μετρό, σταθμός Ομόνοια)
www.n-t.gr, www.commonviewn-t.gr, www.commonviewn-t.blogspot.com

Διάρκεια
19 Δεκεμβρίου 2009 – 16 Μαϊου 2010

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα κλειστά
Τρίτη 12:00 – 16:30
Τετάρτη - Κυριακή 12:00 – 21:00
Πηγή:http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου