Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

David Moore: The Last Things


Ένα μέρος που δεν είχε φωτογραφηθεί ποτέ ξανά και οι περισσότεροι αγνοούν την ύπαρξή του, αποκαλύπτεται μέσα από το φακό του David Moore.

Πρόκειται για μια μυστική κρατική τοποθεσία του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας, η οποία βρίσκεται κάτω από το έδαφος στο κέντρο του Λονδίνου. Έπειτα από πολλές διαδικασίες, ο δημιουργός «κερδίζει» μια μοναδική άδεια πρόσβασης στο χώρο αυτό, τον οποίο φωτογραφίζει από το Σεπτέμβριο του 2006 και για ένα διάστημα οχτώ μηνών.

Ένα συγκρότημα με γραφεία, τηλεοπτικά στούντιο, υπνοδωμάτια και αίθουσες συσκέψεων, το οποίο έχει σχεδιαστεί και είναι πλήρως εξοπλισμένο για να χρησιμοποιηθεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ως κέντρο διαχείρισης κρίσεων, απεικονίζεται στις φωτογραφίες του.

Το περιβάλλον του συγκεκριμένου χώρου έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου δικτύου. Ο δημιουργός αποτυπώνει το χώρο αυτό που είναι ζωντανός και παράλληλα βρίσκεται σε μια συνεχή αναμονή.

Ομότιτλος κατάλογος εκδόθηκε από τις Dewi Lewis Publications το 2008.

David Moore

Γεννήθηκε το 1961 στην Αγγλία. Αποφοίτησε από το Farnham West Surrey College of Art and Design το 1988, όπου σπούδασε φωτογραφία, φιλμ και βίντεο. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε ομαδικές στην Αγγλία και το εξωτερικό, ενώ το έργο του έχει δημοσιευτεί ευρέως. Έργα του ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Σήμερα διδάσκει φωτογραφία στο Central Saint Martins College στο Λονδίνο.
www.davidmoore.uk.com

Το μέρος το οποίο παρατηρώ στη σειρά “The Last Things” είναι μυστικό και δεν είχε σχεδιαστεί σε καμία περίπτωση για να παρατηρηθεί με την κάμερα κάποιου τρίτου. Σχηματίζουν Το Κράτος, στην πιο ωμή του μορφή, και γι’ αυτό το λόγο και μόνο αξίζει την προσοχή μας.

David Moore

Χώρος: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (Μ. Ανδρόνικου 6, τηλ. 2310830538)
Ώρες λειτουργίας: Δε 13.30-20.00, Τρ-Κυ 08.00-20.00
Διάρκεια: 20/07-30/09
Με την υποστήριξη των: Βρετανικού Συμβουλίου, Arts Council England, UH Galleries, University of Hertfordshire, Belfast Exposed, Wolverhampton Art Gallery, Arts council of Northern Ireland
Πηγή:http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου