Η πολιτική αποκέντρωσης και η παρουσίαση της τέχνης εκτός των ορίων της πρωτεύουσας είναι μια καλοδεχούμενη ιδέα που αναπτερώνει το ηθικό των περιφερειακών δήμων.
Ετσι ξεκίνησε πέρσι και η γόνιμη συνεργασία ανάμεσα στην Εθνική Πινακοθήκη και τον Δήμο Σίφνου, όταν παρουσιάστηκε στο νησί η έκθεση «Νέα Αποκτήματα-1992-2009, Από τις Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, Παραστατική Τέχνη».
Φέτος έχει σειρά το δεύτερο μέρος με τίτλο «Νέα Αποκτήματα - 1992-2009, Μέρος δεύτερο: Αφαίρεση - Νέες τάσεις» στο Παλιό Σχολείο του Κάστρου (28 Ιουλίου έως 5 Σεπτεμβρίου). Δεν είναι το μόνο αξιόλογο γεγονός στην πολιτιστική ατζέντα του νησιού που, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, φιλοξενεί και την έκθεση «Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο 1930-1980», η οποία εγκαινιάζεται αύριο και διαρκεί έως τις 22 Αυγούστου.
Στην έκθεση των «Νέων Αποκτημάτων», που επιμελείται η Λίνα Τσίκουτα της Εθνικής Πινακοθήκης, παρουσιάζονται έργα που ανιχνεύουν την αφαίρεση, τη μινιμαλιστική αντίληψη και τις νέες αναζητήσεις στην τέχνη από καλλιτέχνες της γενιά του '60, του '70 και του '80. Εκπροσωπούνται οι Τσίγκος, Μαλτέζος, Βακαλό, Πράσινος, Δανιήλ, Δεκουλάκος, Τέτσης, Χριστοφόρου, Μυταράς, Θεοχαράκης, Κιλεσσόπουλος, Αδαμάκος και Δασκαλάκης. Η έκθεση περιλαμβάνει όμως και κατασκευές των Δανιήλ, Λογοθέτη, Ξενάκη, Ακριθάκη, Κατζουράκη, Χριστάκη και Σκούρτη, καθώς και γλυπτά των Αβραμίδη και Μιχαλέα.
Η έκθεση «Φωτογραφίζοντας τη Σίφνο, 1930-1980» είναι εμπνευσμένη από το ίδιο το νησί. Φυλάσσεται στο Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη και αποτελείται από φωτογραφίες των Δημήτρη Χαρισιάδη, Κίμωνα Ραφαηλίδη, Κώστα Μπαλάφα και Ζαχαρία Στέλλα, της συγγραφέως Ελλης Παπαδημητρίου, του ζωγράφου Γεώργιου Μανουσάκη, των αρχιτεκτόνων Αναστασίας Τζάκου και Αλέξανδρου Παπαγεωργίου-Βενετά.
Οχτώ επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες φωτογράφοι ιχνηλατούν την ιστορία, το τοπίο και την αρχιτεκτονική του νησιού.
Πηγή:http://www.enet.gr
απο το
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://eteriafotografizontas.blogspot.com/2010/07/1930-1980.html
εκτος απο την παρουσιαση της εκθεσης αν θελετε διαβαστε ενα Σχόλιο: Εξαίρετη πρωτοβουλία, αλλά γιά τους Σιφνιούς και τους φίλους της Σίφνου, φωτογράφηση του νησιού και Ευάγγελος Πανταζόγλου είναι μία αυτόματη σύνδεση- ταύτιση. Από το 1934 έως το 1994, ο αεροπόρος, ο πεζοπόρος, ο καλλιτέχνης ΕΠ, φωτογράφιζε τη Σίφνο (βλ. Νησάκι μου 1934-1994). Κάθε Πέμπτη απόγευμα, σε προχωρημένη ηλικία, έκανε προβολή slides στο σπίτι του, για ξένους και Έλληνες επισκέπτες του νησιού. Πως είναι δυνατό το υλικό που θα εκτεθεί να μην περιλαμβάνει και τον κατεξοχήν φωτογράφο της Σίφνου?
Σημειωση του ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ:
Συνυπογραφωντας το ανωτερω σχολιο να υπενθυμισω στους αναγνωστες οτι Ο Ευαγγελος Πανταζογλου ηταν παλαιο μελος της Ελληνικης Φωτογραφικης Εταιρείας παρεα με τον Στελλα, Αποστολιδη, Χαρισιαδη, Δεφνερ, Μπρουσαλη, Αργυρη και αλλους
οπως επισης ηταν φωτογραφος και εκδοτης του λευκωματος ΟΙ ΠΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΣΙΦΝΟΥ οπου μαζι με τον καθηγητή της Αρχαιολογίας Νόρμαν Αστον γυρισαν ολη το νησι για να ...
καλυτερα ομως διαβαστε ενα αρθρο απο Κωστα Καββαθα για τον φωτογραφο και το βιβλιο του....
συνεχεια