Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου




Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή εκατοντάδων επισκεπτών πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 25 Ιουλίου στις 7.30 μ. μ. τα εγκαίνια της έκθεσης εικαστικών έργων με τίτλο «Ο αρχαίος ελαιώνας της Κρήτης στο βάθος του χρόνου». Η έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης (πρώην βάση Γουρνών), θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, λειτουργεί από τις 11 το πρωί έως τις 7 το βράδυ και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Την έκθεση διοργανώνουν το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης με τη συνδιοργάνωση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνης και Χανίων.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 317 έργα γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής, ψηφιδωτού και φωτογραφίας, από καλλιτέχνες της Ελλάδας και άλλων χωρών, τα οποία εκτίθενται σε χώρο 1.300 τμ. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν στους επισκέπτες της έκθεσης τα τεράστια τμήματα από το 1/3 υπεραιωνόβιας ελιάς που είχε εκριζωθεί πριν από την έναρξη της πρωτοβουλίας για τη σωτηρία και την ανάδειξη των αρχαίων και των ιστορικών ελαιόδεντρων του νησιού. Την πρωτοβουλία αυτή, ως γνωστό, αναπτύσσουν από κοινού το ΤΕΙ Κρήτης και το Δίκτυο Πολιτιστικών Συλλόγων του νησιού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται επίσης έργα της αειμνήστου ζωγράφου Μαρίας Φιοράκη με θέμα την ελιά, που παραχώρησε στους διοργανωτές η οικογένειά της. Ακόμη σε ηλεκτρονική μορφή και σε ειδική οθόνη στο βάθος της αίθουσας προβάλλονται ζωγραφιές και φωτογραφίες με κρητικά ελαιόδεντρα του Γερμανού Rudo Schwarz τα οποία ευγενώς παραχώρησε στους διοργανωτές το Ιστορικό Μουσείο.

Στο φουαγιέ της έκθεσης δεσπόζουν γιγαντοαφίσες με υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκε ο Πανοσιολογιότατος π. Πανάρετος ως εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Σταύρος Αρναουτάκης, η νομάρχης Ηρακλείου Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Δήμαρχος Γουβών Γιώργος Νικολακάκης, η Αντινομάρχης Λασιθίου Μαρία Πρατσίνη, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιώργος Αεράκης και η πρώην πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη. Παρέστησαν ακόμα οι Αντινομάρχες Ηρακλείου Μιχάλης Αστρινάκης και Ζαχαρίας Σπυριδάκης, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, μίλησε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης κ. Βαγγέλης Καπετανάκης, ο οποίος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πολλά ελαιόδεντρα, διάσπαρτα σ' όλη την Κρήτη από τα βάθη των αιώνων, ίσως χιλιετιών, επέζησαν πολέμων και άλλων ανθρωπογενών καταστροφών, ξεγέλασαν τον παντεπόπτη αμείλικτο χρόνο, κέρδισαν την αιωνιότητα. Το τελευταίο διάστημα, ξαφνικά για τη μακραίωνη διαδρομή τους, άρχισε η αλόγιστη καταστροφή. Ξερίζωμα για νέες φυτεύσεις, οδικά και ιδιωτικά έργα, οικοπεδοποίηση σε κάθε βουνοπλαγιά και λιόφυτο, καυσόξυλα για αστικά τζάκια! Μας περίμεναν όμως υπομονητικά να τις προσέξουμε, να θυμηθούμε τη μοναδική προσφορά τους στην επιβίωση και στον πολιτισμό μας».

«Στόχος μας είναι οι επόμενες γενιές να κληρονομήσουν τα ελαιόδεντρα που ζουν στην Κρητική γη εκατοντάδες χρόνια, ορισμένα ακόμα και από τη Μινωική περίοδο» τόνισε μιλώντας κατά τα εγκαίνια η εκπρόσωπος του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης κα Πέλλα Λασιθιωτάκη και πρόσθεσε: «Είναι ζωντανά αρχαία μνημεία πάνω στο έδαφος που αποδίδουν ''με ευλάβεια'' τους καρπούς τους στους ανθρώπους επί αιώνες ή και χιλιετίες. Και είναι βαριά ευθύνη όλων των Κρητών η προστασία των υπεραιωνόβιων ελαιόδεντρων από τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα.

Σε αυτή την ελπιδοφόρα προσπάθεια μετέχουν άνθρωποι από όλη την Κρήτη, ο καθένας με το δικό του τρόπο και τα μέσα που διαθέτει. Η προσπάθεια είναι ελπιδοφόρα επειδή σήμερα, την περίοδο της κρίσης στις αξίες και την οικονομία, μας αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που πιστεύουν στη συλλογικότητα (έναντι του ατομικισμού), στη διατήρηση και την ανάδειξη της περιβαλλοντικής και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Πιστεύουν επιπλέον και στη δημιουργικότητα της σύγχρονης τέχνης!»

Από την πλευρά της, η κριτικός τέχνης κα Μαρία Μαραγκού δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία του ΤΕΙ και του Δικτύου Πολιτιστικών Συλλόγων Κρήτης για τη σωτηρία της γηραιάς ελιάς που ζει στο νησί ορίζεται ως ακτιβιστική ενέργεια που απευθύνεται στην κοινωνία, ώστε το ιερό δέντρο να επιζήσει.

Ο πολιτισμός των αρχών της τρίτης χιλιετίας εντάσσεται σε ένα σούπερ-μάρκετ αρχών του κέρδους, της κατανάλωσης, της δομής της εξουσίας, σε ένα κόσμο βίαιο όπου ελάχιστα επιβιώνουν. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τρόμου, το ξερίζωμα των αρχαίων ελαιώνων, χάριν της νέας παραγωγικής ελιάς και του παρθένου καρπού της, απειλεί την παράδοση του τοπίου και της φύσης. Η έκθεση είναι κάλεσμα-κραυγή-διαμαρτυρία. Και ως τέτοια την αντιλαμβανόμαστε»...

Να σημειώσομε ότι την κοπή της κορδέλας έκαναν ιδιοκτήτες ιστορικών ελαιόδεντρων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραπληγικών (που μετέχει στο Δίκτυο) Γιώργος Ουρανός και ο πρόεδρος του συλλόγου Καλλιτεχνών Χειροτεχνών Ρεθύμνης Γιάννης Νεονάκης.
Πηγή:http://culture.ana-mpa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου