Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Δημιουργίες αλά Σαγκάλ στην Ύδρα


H έκθεση «Chagal­lesque», που φιλοξενείται στην Υδρα σε επιμέλεια του εικαστικού Δημήτρη Αντωνίτση, παρουσιάζει εκλεκτούς καλλιτέχνες, μερικοί από τους οποίους έφτιαξαν το έργο τους επιτόπου, όπως ο Έντουαρντ Μόργκαν που ζωγράφισε τοπία με παραδοξότητες μεταξύ φυσικού και απρόσμενου.

Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους στο Γυμνάσιο της Υδρας, όπου παραδοσιακά εδώ και 11 χρόνια ο Αντωνίτσης στήνει καλοκαιρινή έκθεση επιπέδου. Πενάκι, γλυπτική, κατασκευές, ζωγραφική, πλεκτική, κολάζ και σχέδιο γίνονται χάρμα οφθαλμών ακόμη μια φορά μέσα στην παράνοια των σύγχρονων εκφραστικών μέσων.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Blind Adam, Kristine Roepstorff, Theo A. Rosenblum, Chelsea Seltzer, TJ Wilcox, Edward Morgan, Ελένη Σαρρή, Στυλιανός Κοντομάρης και η Ιωάννα Πανταζοπούλου.

Ο τίτλος «Chagal­lesque» (προφέρεται: shuh-GAHL-esk) αποτελεί αναφορά στον Marc Chagall σχολιάζοντας το γεγονός ότι ενώ ο ίδιος ως καλλιτέχνης ήθελε να θίξει σημαντικά υπαρξιακά θέματα όπως τον πόνο και την οδύνη της ταυτότητάς του, η έκφανση του έργου του εγκλωβιζόταν σε αισθητικά εύπεπτες συνθέσεις και ευχάριστους χρωματισμούς - μνημειώδη είναι τα γαλάζια και τα ροζ του.

Οι καλλιτέχνες της Chagallesque έχουν επιλεχθεί στον ίδιο άξονα του υπαρξιακού angst, αλλά όμως με τελικό αποτέλεσμα που το χαρακτηρίζει μια πρωτόγνωρη δυναμική.

O Blind Adam κατασκευάζει μονοκονδυλιές απο εννοιολογικά ενδύματα, η Kristine Roepstorff αποδομεί τη γυναικεία ευαισθησία σε κολάζ από φωτοτυπίες και σκισμένες εκτυπώσεις, ο Theo A. Rosenblum μας μεταθέτει στα καθημερινά θρίλερ του καταναλωτισμού, η Chelsea Seltzer ζωγραφίζει απλά ωραία (και στη συνεχεια τα σβήνει), ο TJ Wilcox μελαγχολεί υμνώντας χαμένες ιέρειες του στυλ όπως τιν πριγκίπισσα Casati, ο Edward Morgan υδατογραφεί αρχιτεκτονικά μυθιστορήματα, η Ελένη Σαρρή μετενσαρκώνει την τρομώδη ειδησεογραφία σε παστέλ συνθέσεις, ο Στυλιανός Κοντομάρης σχεδιάζει φαντασιακά ραπιτογραφήματα εμμονικής τεχνικής και η γλύπτρια Ιωάννα Πανταζοπούλου αποτίει εφήμερο φόρο τιμής σε 4500 ρολά χαρτί υγείας.

Ο επιμελητής μάλιστα σχολιάζοντας την "πτητικότητα" αυτής της έκθεσης δημιουργεί ένα άρωμα, με τον ίδιο τίτλο. Το μοναδικό φυαλίδιο Chagallesque κατασκευασμένο στο Λονδίνο απο τον οίκο Le Labo θα δημοπραττηθεί από την κυρία Ελισάβετ Λύρα τη βραδιά των εγκαινίων.

Εχοντας κλείσει μια δεκαετία το HSP επεκτείνει τη δράση του δημιουργώντας το Hydra School Projects Residency Programm. Ετσι φέτος ειδικά, ο επισκέπτης θα χει τη δυνατότητα να απολαύσει τους καρπούς του προγράμματος αυτού, αφού θα συμπεριληφθούν έργα των πρώτων δύο artists-in-residence, του Theo Rosenblum και της Chelsea Seltzer, που οι καλλιτέχνες δημιούργησαν κατά την παραμονή τους στην Υδρα τον Μάιο και Ιούνιο 2010.

Την έκθεση Chagallesque θα συνοδεύσει ο καθιερωμένος κατάλογος στη μορφή σχολικού τετραδίου σχεδιασμένος από τον art-director, Αγγελο Παντελίδη ενώ η αφίσα/καμπάνια του ομώνυμου αρώματος έχει φωτογραφηθεί από τον Jeffrey Apoian, New York.

Επιμέλεια Έκθεσης: Δημήτρης Αντωνίτσης

Διάρκεια: 25-6-2010 έως 30-9-2010
Εγκαίνια: Παρασκευή 25-6-2010 και ώρα 20:30

Διάρκεια: 25-6-2010 έως 30-9-2010
Εγκαίνια: Παρασκευή 25-6-2010 και ώρα 20:30
Πηγή:http://www.e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου