Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Εγκαίνια του ανακαινισμένου αρχαιολογικού μουσείου Θάσου


Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος εγκαινίασε το πλήρως ανακαινισμένο αρχαιολογικό Mουσείο στο Λιμένα.

Ως μια σημαντική στιγμή για τη διατήρηση και διάσωση της πλούσιας ιστορίας του νησιού, χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος την έναρξη λειτουργίας του, εκ βάθρων ανακαινισμένου, Αρχαιολογικού Μουσείου Θάσου και της νέας σημαντικής έκθεσης ευρημάτων που φιλοξενούνται σε αυτό.

Ο κ. Γερουλάνος κατά την τελετή εγκαινίων το μεσημέρι στην πρωτεύουσα του νησιού, το Λιμένα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο για τη διάσωση και διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της ανακατασκευής του Μουσείου της Θάσου το οποίο όπως υπογράμμισε μετά τις εργασίες που έγιναν συγκαταλέγεται σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της βόρειας Ελλάδας και το σημαντικότερο στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Η έκθεση του Μουσείου της Θάσου περιλαμβάνει αρχαιολογικά ευρήματα από τα ιστορικά έως και τα βυζαντινά χρόνια. Ο προϊστάμενος της ΙΗ΄ Εφορείας Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ζήσης Μπόνιας αναφερόμενος στο νέο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο τόνισε ότι «τα ευρήματά του προέρχονται αποκλειστικά από το νησί της Θάσου και συγκεντρώθηκαν μετά από πολύχρονες έρευνες τόσο της γαλλικής αρχαιολογικής σχολής όσο και της ελληνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας. Η Θάσος μπορεί να είναι ένα μεγάλο τουριστικό κέντρο, ωστόσο στην αρχαιότητα αποτελούσε μία από τις δέκα μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις με ισχύ η οποία οφείλεται στον πλούτο του νησιού σε μάρμαρο, σε μέταλλα, στο χρυσό, την αλιεία καθώς επίσης και την εκμετάλλευση της γεωργικής της παραγωγής».

Η έκθεση αναπτύσσεται σε 1400 τ.μ. ενώ περιλαμβάνει πάνω από 1700 αντικείμενα. Συνολικά υπάρχουν 32 προθήκες στο Μουσείο ενώ στον ίδιο χώρο βρίσκονται 95 μεγάλα πανό με όλες τις πληροφορίες για τους επισκέπτες σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά). Εκτός από τα αντικείμενα που εκθέτονται στις 16 αίθουσες του Μουσείου, φιλοξενούνται στον υπόγειο χώρο αρχαία ερείπια της κλασικής και ρωμαϊκής περιόδου τα οποία είναι ορατά αλλά όχι επισκέψιμα.

Το οικοδόμημα στο οποίο στεγάζεται σήμερα το Μουσείο ολοκληρώθηκε από το Ταμείο Χρηματοδότησης Αρχαιολογικών, Εθνικών και Ευρωπαϊκών Πόρων ενώ το 2003 ξεκίνησε η χρηματοδότηση της έκθεσης, που εγκαινιάστηκε σήμερα, από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΜΘ ύψους 1.127.000 �

Το εκθεσιακό πρόγραμμα του Μουσείου άρχισε να πραγματώνεται από την αείμνηστη Μαρίνα Σγούρου, η οποία πέθανε το 2005 ενώ στη συνέχεια ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2009 από τη Δήμητρα Μαλαμίδου η οποία δήλωσε στη διάρκεια των εγκαινίων, ότι «η δημιουργία του Μουσείου ήταν μια μεγάλη εμπειρία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε λόγω των πενιχρών οικονομικών μέσων. Οι στόχοι μας είναι να λειτουργήσει το μουσείο της Θάσου όχι ως περιφερειακό αλλά ως ένα σύγχρονο μουσείο με πολλαπλές δράσεις».

Το πρόγραμμα του υπουργού Πολιτισμού στη Θάσο περιλαμβάνει αργά το απόγευμα συναντήσεις εργασίας με τουριστικούς πράκτορες και τοπικούς φορείς του νησιού στη Χρυσή Αμμουδιά, μια από τις ομορφότερες παραλίες της χώρας η οποία είναι βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία, με κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά.

Πηγή:http://www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου